wykonaj działania. (uprość wielomiany)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
robie i robie i nie wychodzi mi ;/
prosze zróbcie mi te przykłady potem je przeanalizuje i dojde co i jak robię źle.
1. \(\displaystyle{ 2(t-4)(t+4)-(2t+3) ^{2}}\) wychodzi mi delta ujemna ;/ a liczb zespolonych jeszcze nie miałem
2. \(\displaystyle{ (x-2) ^{3}-(x-2) ^{2} - (x-2)}\) dochodze do momentu gdzie nie wiem jak pogrupowac te wyrazy;/
3. \(\displaystyle{ [(x-2y)(x+2y)] ^{3}}\) robie to do\(\displaystyle{ (x ^{2} - 2y ^{2} ) ^{3}}\) robie z sześcianu różnicy i wychodzi mi takie coś co dalej już nie umiem rozłożyć;/
prosze zróbcie mi te przykłady potem je przeanalizuje i dojde co i jak robię źle.
1. \(\displaystyle{ 2(t-4)(t+4)-(2t+3) ^{2}}\) wychodzi mi delta ujemna ;/ a liczb zespolonych jeszcze nie miałem
2. \(\displaystyle{ (x-2) ^{3}-(x-2) ^{2} - (x-2)}\) dochodze do momentu gdzie nie wiem jak pogrupowac te wyrazy;/
3. \(\displaystyle{ [(x-2y)(x+2y)] ^{3}}\) robie to do\(\displaystyle{ (x ^{2} - 2y ^{2} ) ^{3}}\) robie z sześcianu różnicy i wychodzi mi takie coś co dalej już nie umiem rozłożyć;/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
Jeżeli polecenie, to "wykonaj działania" to wystarczy opuścić nawiasy i poredukować wyrazy podobne (żadnej delty i pierwiastków się nie liczy)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
no dokładnie nad tym samym sie zastanawiałem bo to polecenie dziwne ;/
czyli jak dojade do miejsca gdzie juz się nie da dalej rozłożyć to będzie koniec zadania?
czyli jak dojade do miejsca gdzie juz się nie da dalej rozłożyć to będzie koniec zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
czyli np w 3 tylko do \(\displaystyle{ (x ^{2} - 2y ^{2} ) ^{3}}\) ? czy jeszcze ten nawias rozlozyc ze wzoru na szescian roznicy?
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
jeśli \(\displaystyle{ (a+b)(a-b) = a^2 - b^2}\) , to \(\displaystyle{ (x+2y)(x-2y) = x^2 - 4y^2}\) .
Pamiętaj że tutaj \(\displaystyle{ b = 2y}\) a więc \(\displaystyle{ b^2 = (2y)^2 = 2^2\cdot y^2 = 4y^2}\)
Następnie ze wzoru \(\displaystyle{ (a-b)^3}\) .
Pamiętaj też, bo to się przyda, że \(\displaystyle{ (a^m)^n = a^{m\cdot n}}\)
Pamiętaj że tutaj \(\displaystyle{ b = 2y}\) a więc \(\displaystyle{ b^2 = (2y)^2 = 2^2\cdot y^2 = 4y^2}\)
Następnie ze wzoru \(\displaystyle{ (a-b)^3}\) .
Pamiętaj też, bo to się przyda, że \(\displaystyle{ (a^m)^n = a^{m\cdot n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
czyli ile wyjdzie w tym 3? bo chce sprawdzic czy mam dobry wynik:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
wykonaj działania. (uprość wielomiany)
tjaa... chcesz sprawdzić czy masz dobry wynik to go pokaż, my ci powiemy ^^
\(\displaystyle{ (a - b)^3 = a^3 - 3a^2b + 3ab^2 - b^3}\)
\(\displaystyle{ (a - b)^3 = a^3 - 3a^2b + 3ab^2 - b^3}\)