rozlozyc wielomian na wielomiany nierozkladalne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dakwh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

rozlozyc wielomian na wielomiany nierozkladalne

Post autor: dakwh »

Jest taki wielomian \(\displaystyle{ x^{4} + 16}\) latwo dojsc ze jest to \(\displaystyle{ ( x^{2} +4)^{2} -8x^{2}}\) widzialem tez przyklad i robiac wedlug niego mozna dojsc ze jest to \(\displaystyle{ (x^{2} -2x \sqrt{2} +4)(x^{2} +2x \sqrt{2} +4)}\) tylko, ze w ogole nie rozumiem tego ostatniego kroku moglby ktos to rozpisac ladniej ?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

rozlozyc wielomian na wielomiany nierozkladalne

Post autor: pyzol »

Wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
\(\displaystyle{ ( x^{2} +4)^{2} -8x^{2} =\left( \left(x^2+4 \right)-x\sqrt{8} \right)\left( \left(x^2+4 \right)+x\sqrt{8} \right)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozlozyc wielomian na wielomiany nierozkladalne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ ( x^{2} +4)^{2} -8x^{2}}\)


To ze wzoru skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)

U Ciebie
\(\displaystyle{ a^2=( x^{2} +4)^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^2=8x^{2}}\)

czyli
\(\displaystyle{ a=x^{2} +4}\)
\(\displaystyle{ b=2 \sqrt{2} x}\)
dakwh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

rozlozyc wielomian na wielomiany nierozkladalne

Post autor: dakwh »

dzieki, ze tez nie wpadlem na taka oczywistosc.
ODPOWIEDZ