oblicz resztę z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Oblicz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^1^0^0-x^9^8+x^9^6+...+x^4-x^2 +1}\)
przez \(\displaystyle{ (x^2-1)}\)
przez \(\displaystyle{ (x^2-1)}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 17:02 przez niuni3k, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Oblicz pierwiastki wielomianu przez, który będziesz dzielił, następnie oblicz \(\displaystyle{ W(1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)}\). Dalej skorzystaj z faktu, że reszta z dzielenia jest co najmniej o jeden stopień niższa niż wielomian przez który dzielimy, zatem nasz wielomian możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x^2-1)Q(x)+ax+b}\), teraz skorzystaj z wartości których policzyłeś (dwóch punktów, układ równań).
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Więc tak:
\(\displaystyle{ (x^2-1) = (x+1)(x-1)}\)
Zapisałem:
\(\displaystyle{ W(x) = P(x)Q(x) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x-1)P(x) + ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(1) = a +b}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = -a+b}\)
i nie mam pojecia co dalej, mógłby mi ktoś pomoc?
\(\displaystyle{ (x^2-1) = (x+1)(x-1)}\)
Zapisałem:
\(\displaystyle{ W(x) = P(x)Q(x) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = (x+1)(x-1)P(x) + ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(1) = a +b}\)
\(\displaystyle{ W(-1) = -a+b}\)
i nie mam pojecia co dalej, mógłby mi ktoś pomoc?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
z tego: \(\displaystyle{ W(x) = x^1^0^0-x^9^8+x^9^6+...+x^4-x^2 +1}\)oblicz \(\displaystyle{ W(1)}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Tak
\(\displaystyle{ W(1) = 1}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ W(-1) = 1}\)
Nie rozumiem kompletnie co mi to dalo
\(\displaystyle{ W(1) = 1}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ W(-1) = 1}\)
Nie rozumiem kompletnie co mi to dalo
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
oblicz resztę z dzielenia wielomianu
Czy mi się zdaje, czy \(\displaystyle{ W(x)=x ^{98}(x ^{2}-1)+x ^{94}(x ^{2}-1)+...+x ^{2}(x ^{2}-1)+1}\)? Jeśli tak, to nie trzeba się nawet tak bawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy