Dzielenie wielomianu z resztą

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Daiman400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2012, o 12:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianu z resztą

Post autor: Daiman400 »

Dla jakich wartości parametrów a,b reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - ax^{2} + bx +1}\) przez \(\displaystyle{ Q(x) = x^{2} - 4x + 3}\) jest równa \(\displaystyle{ x + 1}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 12:29 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Temat umieszczony w złym dziale.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dzielenie wielomianu z resztą

Post autor: kamil13151 »

Zauważ, że \(\displaystyle{ W(x)}\) możemy przedstawić w postaci \(\displaystyle{ W(x)=P(x) \cdot Q(x) +x+1}\). Wyznacz miejsca zerowe wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) i dla tych argumentów sprawdź wartość \(\displaystyle{ W(x)}\). Potem stwórz układ równań z \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - ax^{2} + bx +1}\) - będziesz znał \(\displaystyle{ 2}\) punkty, które należą do tego równania.
ODPOWIEDZ