Równanie wielomianowe, mały problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 29 kwie 2010, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Równanie wielomianowe, mały problem.
Witam. Zadanie brzmi: Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}-3x-2}\) Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ f(f(x))=x}\) Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych. A problem jest taki, że w zwykły sposób wstawiłem to co trzeba, policzyłem \(\displaystyle{ f(f(x))=x}\), pogrupowałem etc i wyszło mi równanie wielomianowe \(\displaystyle{ x^{4}-6 x^{3}+2 x^{2}+20x+8}\). I tu pojawia się kłopot, bo zupełnie nie mam pomysłu jak to rozbić, policzyć. Wstawiłem dla sprawdzenia równanie na wolfram i wyniki się zgadzają, ale nie wiem jak to zapisać w postaci iloczynowej / zrobić zadanie w inny sposób. Jakieś pomysły? Z góry dzięki!
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równanie wielomianowe, mały problem.
Oczywiście można skorzystać z \(\displaystyle{ (x^2+bx+c)(x^2+dx+e)}\), czyli wymnożyć i porównać współczynniki, ale to jest metoda żmudna.
Lepiej skorzystać z metody Ferrariego.
\(\displaystyle{ x^{4}-6 x^{3}+2 x^{2}+20x+8=0 \\
(x^2-3x)^2=7x^2-20x-8 \\ (x^2-3x+y)^2=7x^2-20x-8+2x^2y-6xy+y^2 \\ (x^2-3x+y)^2=x^2(7+2y)-x(20+6y)+y^2-8}\)
Teraz prawą stronę chcemy dopełnić do kwadratu, zatem: \(\displaystyle{ (20+6y)^2-4(7+2y)(y^2-8)=0 \ \Rightarrow \ y=-3}\)
\(\displaystyle{ (x^2-3x-3)^2=x^2-2x+1 \\ (x^2-3x-3)^2-(x-1)^2=0 \\ (x^2-4x-2)(x^2-2x-4)=0}\)
Lepiej skorzystać z metody Ferrariego.
\(\displaystyle{ x^{4}-6 x^{3}+2 x^{2}+20x+8=0 \\
(x^2-3x)^2=7x^2-20x-8 \\ (x^2-3x+y)^2=7x^2-20x-8+2x^2y-6xy+y^2 \\ (x^2-3x+y)^2=x^2(7+2y)-x(20+6y)+y^2-8}\)
Teraz prawą stronę chcemy dopełnić do kwadratu, zatem: \(\displaystyle{ (20+6y)^2-4(7+2y)(y^2-8)=0 \ \Rightarrow \ y=-3}\)
\(\displaystyle{ (x^2-3x-3)^2=x^2-2x+1 \\ (x^2-3x-3)^2-(x-1)^2=0 \\ (x^2-4x-2)(x^2-2x-4)=0}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie wielomianowe, mały problem.
Będzie mniej obliczeń jeśli wyrugujemy wyraz \(\displaystyle{ x^3}\)kamil13151 pisze:Oczywiście można skorzystać z \(\displaystyle{ (x^2+bx+c)(x^2+dx+e)}\), czyli wymnożyć i porównać współczynniki, ale to jest metoda żmudna.
Po wymnożeniu i porównaniu współczynników dostaniemy układ który łatwiej rozwiązać
Wyrugować wyraz możemy albo podstawieniem \(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{3}}{4a_{4}}}\)
albo przedstawić wielomian jako sumę potęg dwumianu \(\displaystyle{ \left( x+ \frac{a_{3}}{4a_{4}} \right)}\) np schematem Hornera korzystając ze wzoru Taylora
Gdybyśmy od razu mnożyli i porównywali te wielomiany to otrzymalibyśmy układ równań
którego rozwiązanie wymaga rozwiązania równania szóstego stopnia
sprowadzalnego do równania trzeciego stopnia jednak podstawienie sprowadzające trudniej zauważyć
dlatego tym którzy się uprą rozkładać w ten sposób proponuję najpierw
wyzerować współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\)
Dlaczego wprowadziłeś nową zmienną , skąd się wzięło to równanie
Zdaje się że Vax lepiej tłumaczy
Vax tutaj opisuje tę metodę na swoim przykładzie
227371.htm