Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
Wielomian \(\displaystyle{ W{(x)}=x^{3}-x^{2}+ax+b}\) jest równy wielomianowi \(\displaystyle{ P{(x)}=(x-2)^{2}(x-c)}\), gdzie \(\displaystyle{ c \neq 2}\). Oblicz wartości współczynników \(\displaystyle{ a,b,c}\).
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
Wymnóż nawiasy w wielomianie \(\displaystyle{ P}\) i przyrównaj współczynniki obu wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
Wymnażałem z tym, że to porównywanie mi nie wychodzi, wychodzą jakieś nieprawidłowości, gdybyś mógł to zrobić i mi wytłumaczyć co do czego i dlaczego .mmoonniiaa pisze:Wymnóż nawiasy w wielomianie \(\displaystyle{ P}\) i przyrównaj współczynniki obu wielomianów.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
No to pokaż jaką postać otrzymałeś po wymnożeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
\(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} + ax + b = x^{3} - cx^{2} - 4x^{2} + 4cx + 4x - 4c}\)mmoonniiaa pisze:No to pokaż jaką postać otrzymałeś po wymnożeniu.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
Prawą stronę należy teraz zapisać tak, aby móc przyrównywać współczynniki lewej i prawej strony.
\(\displaystyle{ P=x^{3} - cx^{2} - 4x^{2} + 4cx + 4x - 4c=x^{3} - \left( c+4\right) \red x^{2} \black + \left( 4c+4\right) \red x \black - 4c}\)
\(\displaystyle{ P=x^{3} - cx^{2} - 4x^{2} + 4cx + 4x - 4c=x^{3} - \left( c+4\right) \red x^{2} \black + \left( 4c+4\right) \red x \black - 4c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie wartości współczynników w wielomianach.
Dobra. Rzeczywiście wyjdzie . Dzięki.mmoonniiaa pisze:Prawą stronę należy teraz zapisać tak, aby móc przyrównywać współczynniki lewej i prawej strony.
\(\displaystyle{ P=x^{3} - cx^{2} - 4x^{2} + 4cx + 4x - 4c=x^{3} - \left( c+4\right) \red x^{2} \black + \left( 4c+4\right) \red x \black - 4c}\)