Witam,
mam za zadanie rozłożyć na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian, została mi wersja
\(\displaystyle{ \left( x ^{2}+4x+4 \right)\left( x-2\right) \left( x-1\right)}\)
Czy da się jeszcze coś z tym zrobić? Można rozłożyć jakoś równanie kwadratowe? Dopuszczalnym (też w stosunku do treści zadania) będzie rozłożenie go na
\(\displaystyle{ \left( x+2\right )^{2}}\)
?
Rozbicie równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Rozbicie równania kwadratowego
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 15:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozbicie równania kwadratowego
No bo to jest wzór skróconego mnożenia. Powinieneś to widzieć. Jeśli masz z tym problemy to delta i liczysz pierwiastki. Potem postać iloczynowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rozbicie równania kwadratowego
Oczywiście, postać iloczynowa wielomianu może zawierać tylko stałą, czynniki liniowe i nierozkładalne trójmiany kwadratowe, w dowolnej naturalnej potędze. Trójmian \(\displaystyle{ x^2+4x+4}\) jest rozkładalny, więc dopiero postać zawierająca \(\displaystyle{ (x+2)^2}\) jest poprawną postacią iloczynową.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Rozbicie równania kwadratowego
Pyzol chodziło mi o to, czy jest to poprawne patrząc na treść zadania...
Czyli co mam zrobić? Rozbić to jako
\(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left( x+2\right)}\)
czy policzyć deltę, gdzie \(\displaystyle{ x}\) wyniesie \(\displaystyle{ -2}\) i zapisać to jako
\(\displaystyle{ 4-8+4=0}\)
i napisać, że wielomian jest równy 0?
Lukasz1804, dziękuję.
Czyli co mam zrobić? Rozbić to jako
\(\displaystyle{ \left( x+2\right) \left( x+2\right)}\)
czy policzyć deltę, gdzie \(\displaystyle{ x}\) wyniesie \(\displaystyle{ -2}\) i zapisać to jako
\(\displaystyle{ 4-8+4=0}\)
i napisać, że wielomian jest równy 0?
Lukasz1804, dziękuję.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozbicie równania kwadratowego
Tak przepraszam, nie doczytałem.
Jak wyznaczysz miejsca zerowe, to zapisujesz w postaci iloczynowej, tzn:
\(\displaystyle{ a(x-x_0)^2}\), gdy jest tylko jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\), gdy masz dwa rozwiązania.
Jak wyznaczysz miejsca zerowe, to zapisujesz w postaci iloczynowej, tzn:
\(\displaystyle{ a(x-x_0)^2}\), gdy jest tylko jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)}\), gdy masz dwa rozwiązania.