nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xavi735
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 4 paź 2012, o 10:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbl
Podziękował: 7 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: xavi735 »

Mam do rozwiąznia nierówność:
\(\displaystyle{ (x^{5} - 32) (81 - x^{4} > 0}\)
Stosuje wzory skróconego mnożenia i mam:
\(\displaystyle{ (x-2) (x^{4} + 2x^{3} + 4x^{2} + 8x +16) (3-x) (x^{3} + 3x^{2} + 9x +27)}\)

Wyliczam miejsca zerowe z pierwszego nawiasu mam X=2, z trzeciego x= 3, z czwartego x=-3 tylko nie mam pojęcia jak wyliczyć miejsca zerowe z drugiego?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

nierówność wielomianowa

Post autor: norwimaj »

Drugi nawias nie ma rzeczywistych pierwiastków. Funkcja \(\displaystyle{ x\mapsto x^5-32}\) jest rosnąca.
ODPOWIEDZ