pierwsiatki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 mar 2006, o 11:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 23 razy
pierwsiatki wielomianu
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3 -28x + m}\) zmiannej x z parametrem m(nalezy do R) Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych jeden pierwiastek wielomianu jest dwa razy wiekszy niz drugi.
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
pierwsiatki wielomianu
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=\frac{-b}{a}\\
x_1 x_2 + x_1 x_3 + x_2 x_3 = \frac{c}{a}\\
x_1 x_2 x_3 = \frac{-d}{a}}\)
gdzie a,b,c,d to współczynniki przy kolejnych potęgach x w wielomianie
x_1 x_2 + x_1 x_3 + x_2 x_3 = \frac{c}{a}\\
x_1 x_2 x_3 = \frac{-d}{a}}\)
gdzie a,b,c,d to współczynniki przy kolejnych potęgach x w wielomianie
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
pierwsiatki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-28x+m}\)
To spróbuj tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-a)(x-2a)(x-b)}\)
Wymnóż i przyrównaj wspólczynniki przy odpowiednich potęgach.
Mi ładnie wyszło
\(\displaystyle{ m=48 m=-48}\)
To spróbuj tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-a)(x-2a)(x-b)}\)
Wymnóż i przyrównaj wspólczynniki przy odpowiednich potęgach.
Mi ładnie wyszło
\(\displaystyle{ m=48 m=-48}\)