Równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
k3fe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 20 gru 2011, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 14 razy

Równość wielomianów

Post autor: k3fe »

Sprawdź, czy istnieją takie \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\), dla których wielomiany \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ V(x)}\) są równe.

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-2x+2}\)
\(\displaystyle{ V(x)=(cx+d)(x^2+2)-2x^2-3x}\)

Zatem:
\(\displaystyle{ V(x)=cx^3+(-2+d)x^2+(2c-3)x+2d}\)

Żeby były równe musi zachodzić:


\(\displaystyle{ \begin{cases} c=1\\-2+d=0\\2c-3=(-2)\\2d=2 \end{cases}}\)

A z tego wynika że nie istnieją takie c i d, tak?
Bo nie mam pewności
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Równość wielomianów

Post autor: mmoonniiaa »

Zgadza się, układ jest sprzeczny, nie ma takich \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ d}\).
ODPOWIEDZ