Pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Przybysz »

Podaj pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ P(x)= (x- m^{2})(x+4m-1)(x+2m)}\)

\(\displaystyle{ x_{1} = m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= -4m+1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}=-2m}\)

Co z tym zrobic ?
Skarfejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnik
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Skarfejs »

Ja to co, podałeś zadanie z rozwiązaniem to co jeszcze chcesz z tym robić?
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Przybysz »

No ok.

A jeszcze: Wyznacz parametr \(\displaystyle{ m}\) tak aby suma tych pierwiastkow była najmniejsza i wyznacz te najmniejsza sume.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, o 14:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34490
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5222 razy

Pierwiastki wielomianu

Post autor: Jan Kraszewski »

No to policz sumę pierwiastków. Co wyszło?

JK
ODPOWIEDZ