Mam problem z następującym przykładem:
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = x^{3}-31x+30=x \left( x^{2}-31\right)+ 30 = x\left( x- \sqrt{31} \right)\left( x+ \sqrt{31}\right)+30}\)
Jak to pociągnąć dalej? Czy w ogóle ścieżka, którą obrałem jest w porządku?
Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 wrz 2011, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, o 00:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ W(1)=0}\) możesz podzielić ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x-1)}\). Bądź taki rozkład:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-x-30x+30=...}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-x-30x+30=...}\)