Wyznaczanie pierwiastków wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kubajunior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wyznaczanie pierwiastków wielomianu

Post autor: kubajunior »

Wyznacz wszystkie całkowite wartości wspólczynnika \(\displaystyle{ a}\) tak, aby pierwiastkiem równania
\(\displaystyle{ x ^{3} +ax ^{2} -75 = 0}\)
była liczba pierwsza.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wyznaczanie pierwiastków wielomianu

Post autor: ares41 »

Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych.
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Wyznaczanie pierwiastków wielomianu

Post autor: G17 »

\(\displaystyle{ f(x) = x ^{3} +ax ^{2} -75 = 0 \Longrightarrow \red f(5)=0}\)
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Wyznaczanie pierwiastków wielomianu

Post autor: Marcinek665 »

Lub

\(\displaystyle{ x^2(x+a)=75}\).

Jedynym kwadratem liczby pierwszej, który dzieli \(\displaystyle{ 75}\) jest \(\displaystyle{ 25}\), więc \(\displaystyle{ x+a=75 \Leftrightarrow a=-2}\).
ODPOWIEDZ