Rozwiąż rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Rybson8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małkinia góra
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż rownanie

Post autor: Rybson8 »

Rozwiąż równanie:
a) \(\displaystyle{ 36x^{3} -x+1=0}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż rownanie

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych lub zauważ, że \(\displaystyle{ 36x^{3} -x+1=36x^{3}+12x^2-12x^2 -x+1=36x^{3}+12x^2-12x^2 -4x+3x+1=\ldots}\)
ODPOWIEDZ