Napisz wzór funkcji.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Macin1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nieważne
Podziękował: 12 razy

Napisz wzór funkcji.

Post autor: Macin1207 »

Witam, mam pewne zadanie z którym nie mogę sobie poradzić, czy mógł by mi ktoś w prosty sposób wytłumaczyć jak je zrobić. Oto i ono:
Funkcja f jest określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=x ^{3}-x ^{2} +x}\). Napisz wzór funkcji:
a)\(\displaystyle{ y=f\left( x-1\right)}\)
Z góry dzięki za pomoc. Jeśli to zły dział przepraszam.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 18:22 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
szw1710

Napisz wzór funkcji.

Post autor: szw1710 »

Ćwiczenia pomocnicze:

1. Napisz, ile wynosi \(\displaystyle{ f(a).}\)
2. Wstaw \(\displaystyle{ a=x-1.}\)
Macin1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nieważne
Podziękował: 12 razy

Napisz wzór funkcji.

Post autor: Macin1207 »

Chodzi właśnie o to, że nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi i nie wiem jak mam zapisać to o czym mówisz. Szukałem na forum podobnego zadania ale nie mogłem znaleźć. Może napiszesz jakiś przykład z którego mógł bym podejrzeć jak to zrobić.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Napisz wzór funkcji.

Post autor: Igor V »

Po prostu trzeba zrobić dokładnie tak jak powiedział szw1710,czyli podstawić:
\(\displaystyle{ f(x-1)= (x-1) ^{3}-(x-1) ^{2} +x-1}\)
Macin1207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 4 paź 2011, o 17:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nieważne
Podziękował: 12 razy

Napisz wzór funkcji.

Post autor: Macin1207 »

Dzięki wielkie. Próbowałem zrobić to zadanie wcześniej tym właśnie sposobem, ale ciągle wychodził mi zły wynik, dzięki wam upewniłem się, że robiłem to dobrym sposobem, ale popełniałem ciągle ten sam błąd rachunkowy. Jeszcze raz wielkie dzięki.
ODPOWIEDZ