Wielomian czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Wielomian czwartego stopnia
Witam,
jak rozwiązać wielomian
\(\displaystyle{ 4x ^{4} +4x ^{3}+3x ^{2} -x-1 \le 0}\)
?
Rozpisałem
\(\displaystyle{ w \left( 1 \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( \frac{1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( - \frac{1}{4} \right)}\)
ale zera nigdzie nie otrzymałem.
jak rozwiązać wielomian
\(\displaystyle{ 4x ^{4} +4x ^{3}+3x ^{2} -x-1 \le 0}\)
?
Rozpisałem
\(\displaystyle{ w \left( 1 \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( -1 \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( \frac{1}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ w \left( - \frac{1}{4} \right)}\)
ale zera nigdzie nie otrzymałem.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2012, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
Lub też skorzystaj z takiej wskazówki: \(\displaystyle{ 4x ^{4} +4x ^{3}+3x ^{2} -x-1=4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}-x^{2} -x-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Wielomian czwartego stopnia
szw1710, a skąd to się bierze?
Zawsze myślałem że jako dzielną bierze się dzielniki wyrazu wolnego a jako dzielnik liczbę stojącą przy największej potędze i to tyle...
mmoonniiaa, co z tym zrobić? Wyłączyć czwórkę przed nawias i wtedy liczyć?
Zawsze myślałem że jako dzielną bierze się dzielniki wyrazu wolnego a jako dzielnik liczbę stojącą przy największej potędze i to tyle...
mmoonniiaa, co z tym zrobić? Wyłączyć czwórkę przed nawias i wtedy liczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wielomian czwartego stopnia
Pogrupuj wyrazy w ten sposób:Drevis pisze: mmoonniiaa, co z tym zrobić? Wyłączyć czwórkę przed nawias i wtedy liczyć?
\(\displaystyle{ \left( 4x^4-x^2\right) +\left( 4x^3-x\right) +\left( 4x^2-1\right)}\)
i z każdego nawiasu wyciągnij przed nawias wspólny czynnik, a dalej z górki.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
Lub też w ten sposób:
\(\displaystyle{ \left( 4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}\right)+ \left( -x^{2} -x-1\right)}\)
Z pierwszego nawiasu wyciągnij \(\displaystyle{ 4x^{2}}\), z drugiego \(\displaystyle{ -1}\).
\(\displaystyle{ \left( 4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}\right)+ \left( -x^{2} -x-1\right)}\)
Z pierwszego nawiasu wyciągnij \(\displaystyle{ 4x^{2}}\), z drugiego \(\displaystyle{ -1}\).
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
Jeden krok:
\(\displaystyle{ 4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)+ \left( -x^{2} -x-1\right)}\)
Drugi nawias zrobisz Ty.
\(\displaystyle{ 4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)+ \left( -x^{2} -x-1\right)}\)
Drugi nawias zrobisz Ty.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Wielomian czwartego stopnia
Nie no spoko, z jednego nawiasu to jeszcze się nie zawieszę, bardziej chodziło mi o to że z kilku jednego czynnika nie umiem wyłączyć
Podejrzewam że
\(\displaystyle{ 4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)- \left( x^{2}+x+1\right)}\)
EDIT: Bo rozumiem, że po wyłączeniu tego co napisał mat_61 ma wyjść coś jak
\(\displaystyle{ x(a-b)+(c-d)+(e-f)}\)
lub
\(\displaystyle{ x(a-b)(c-d)(e-f)}\)
Podejrzewam że
\(\displaystyle{ 4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)- \left( x^{2}+x+1\right)}\)
EDIT: Bo rozumiem, że po wyłączeniu tego co napisał mat_61 ma wyjść coś jak
\(\displaystyle{ x(a-b)+(c-d)+(e-f)}\)
lub
\(\displaystyle{ x(a-b)(c-d)(e-f)}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
No i teraz wspólnym czynnikiem jest \(\displaystyle{ \left( x^{2}+x+1\right)}\), co byś z tym fantem zrobił? Może znów wyłączyć przed nawias?
mat_61 podał trochę inną kolejność wyłączania przed nawias, z tym że wymagało to trochę zmiany kolejności wyrazów w wielomianie.
Sposób mat_61:
\(\displaystyle{ L=4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}-x^{2} -x-1=\left( 4x^4-x^2\right) +\left( 4x^3-x\right) +\left( 4x^2-1\right)=x^{2}\left( 4x^{2}-1\right) +x\left( 4x^{2}-1\right) +\left( 4x^{2}-1\right) =\left( 4x^{2}-1\right)\left( x^{2}+x+1\right)}\)
Moja propozycja:
\(\displaystyle{ L=4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}-x^{2} -x-1=4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)- \left( x^{2}+x+1\right)=\left( x ^{2} +x+1\right)\left( 4x^{2}-1\right)}\)
Jak widzisz efekt ten sam, tylko kolejne kroki trochę inne. Wybór sposobu należy do Ciebie.
mat_61 podał trochę inną kolejność wyłączania przed nawias, z tym że wymagało to trochę zmiany kolejności wyrazów w wielomianie.
Sposób mat_61:
\(\displaystyle{ L=4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}-x^{2} -x-1=\left( 4x^4-x^2\right) +\left( 4x^3-x\right) +\left( 4x^2-1\right)=x^{2}\left( 4x^{2}-1\right) +x\left( 4x^{2}-1\right) +\left( 4x^{2}-1\right) =\left( 4x^{2}-1\right)\left( x^{2}+x+1\right)}\)
Moja propozycja:
\(\displaystyle{ L=4x ^{4} +4x ^{3}+4x ^{2}-x^{2} -x-1=4x^{2}\left( x ^{2} +x+1\right)- \left( x^{2}+x+1\right)=\left( x ^{2} +x+1\right)\left( 4x^{2}-1\right)}\)
Jak widzisz efekt ten sam, tylko kolejne kroki trochę inne. Wybór sposobu należy do Ciebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Wielomian czwartego stopnia
No dobra, dziękuję bardzo, ale teraz co z tym zrobić? Deltę z obu i już po wielomianie?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
Tu: \(\displaystyle{ \left( 4x^{2}-1\right)}\) przyda się znajomość wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów.
Tu: \(\displaystyle{ \left( x ^{2} +x+1\right)}\) policz deltę.
Tu: \(\displaystyle{ \left( x ^{2} +x+1\right)}\) policz deltę.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 wrz 2012, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 11 razy
Wielomian czwartego stopnia
Rozumiem, że chodzi o
\(\displaystyle{ (2x+1)(2x-1)}\)
I co mi to teraz daje?
\(\displaystyle{ (2x+1)(2x-1)}\)
I co mi to teraz daje?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomian czwartego stopnia
Tak, deltę dla trójmianu policzyłeś, jaka wyszła? Teraz trzeba zająć się rozwiązaniem nierówności.