Dla jakich wartości parametru a

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
niuni3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Dla jakich wartości parametru a

Post autor: niuni3k »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W}\)
a) \(\displaystyle{ W(x) = (x+3)(x^2+ax+6)}\), \(\displaystyle{ x _{0} = -3}\)
b)\(\displaystyle{ W(x) = (2x^2-7x-4)(x^2-4a^2)}\), \(\displaystyle{ x _{0} = 4}\)

Proszę o pomoc !
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Dla jakich wartości parametru a

Post autor: G17 »

\(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+ax-6}\)

Rozważ \(\displaystyle{ f(-3)=0}\)
niuni3k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 22 kwie 2012, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Dla jakich wartości parametru a

Post autor: niuni3k »

dzieki a jak to będzie w podpunkcie b?
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Dla jakich wartości parametru a

Post autor: G17 »

Zauważ że \(\displaystyle{ 4}\) bedzie jednym z rozwiazan trojmianu \(\displaystyle{ 2x^{2}-7x-4}\)

Dalej analogicznie \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}-4a^{2} \Longrightarrow f(4)=0}\)
ODPOWIEDZ