Mam jeszcze dwa zadania z którymi mam problem! Mianowicie!
1.Dla jakich wartości m i n wielomian
\(\displaystyle{ 5x^{4}+4x^{3}+mx^{2}+nx+1}\)
jest podzielny przez dwumian
\(\displaystyle{ x^{2}-1}\)?
2. Wielomian
\(\displaystyle{ x^{4}-2tx^{3}+3tx^{2}+x+s}\)
jest podzielny przez trójmian
\(\displaystyle{ x^{2}-x-2}\)
Znajdź liczby t i s.
Trudniejsze zadania z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Trudniejsze zadania z parametrem
1)
\(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\) czyli jezeli podstawisz do tego rowniania 1 i -1 to otrzymasz uklad rownan czyli uda ci sie to rozwiacac ;d
[ Dodano: 6 Marzec 2007, 19:58 ]
drugie podobnie zauwarz ze \(\displaystyle{ x^{2}-x-2=(x+5)(x-4)}\) i teraz podobnie jak to wczensiej
[Piszemy "zauważ" - Tristan]
\(\displaystyle{ x^{2}-1=(x-1)(x+1)}\) czyli jezeli podstawisz do tego rowniania 1 i -1 to otrzymasz uklad rownan czyli uda ci sie to rozwiacac ;d
[ Dodano: 6 Marzec 2007, 19:58 ]
drugie podobnie zauwarz ze \(\displaystyle{ x^{2}-x-2=(x+5)(x-4)}\) i teraz podobnie jak to wczensiej
[Piszemy "zauważ" - Tristan]
Ostatnio zmieniony 7 mar 2007, o 19:36 przez greey10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
Trudniejsze zadania z parametrem
jak ty to policzyłeś... AMAZING od kiedy (x+5)(x-4)=x^2 - x - 2 ????
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Janów Lubelski
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Trudniejsze zadania z parametrem
2) \(\displaystyle{ x^{2}-x-2=(x+1)(x-2)}\)
Z tego wynika że
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(2)=0\end{cases}}\)
Lecimy dalej...
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2t+3t-1-s=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=16-16t+12t+2+s=0}\)
Dalej...
\(\displaystyle{ W(-1)=5t-s=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=-4t+s=-18}\)
Otrzymaliśmy...
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(-1)=5t-s=0 \\W(2)=-4t+s=-18\end{cases}}\)
Dodajemy strony i otrzymujemy...
\(\displaystyle{ t=-18}\)
I podstawiamy wartosc za [t]...
\(\displaystyle{ 5*(-18)-s=0}\)
\(\displaystyle{ -90-s=0}\)
\(\displaystyle{ s=-90}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}t=-18\\s=-90\end{cases}}\)
Wstawiamy do poaczątku i otrzymujemy ,że\(\displaystyle{ W=x^{4}+36x^{3}-54x^{2}+x-90}\)
Z tego wynika że
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(2)=0\end{cases}}\)
Lecimy dalej...
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2t+3t-1-s=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=16-16t+12t+2+s=0}\)
Dalej...
\(\displaystyle{ W(-1)=5t-s=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=-4t+s=-18}\)
Otrzymaliśmy...
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(-1)=5t-s=0 \\W(2)=-4t+s=-18\end{cases}}\)
Dodajemy strony i otrzymujemy...
\(\displaystyle{ t=-18}\)
I podstawiamy wartosc za [t]...
\(\displaystyle{ 5*(-18)-s=0}\)
\(\displaystyle{ -90-s=0}\)
\(\displaystyle{ s=-90}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}t=-18\\s=-90\end{cases}}\)
Wstawiamy do poaczątku i otrzymujemy ,że\(\displaystyle{ W=x^{4}+36x^{3}-54x^{2}+x-90}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 4 razy
Trudniejsze zadania z parametrem
Raczej tak ...
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(2)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2t+3t-1+s=5t+s}\)
\(\displaystyle{ W(2)=16-16t+12t+2+s=-4t+s+18}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5t+s=0\\-4t+s=-18\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5t-s=0\\-4t+s=-18\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -9t=-18}\)
\(\displaystyle{ t=2}\)
\(\displaystyle{ -5*2-s=0}\)
\(\displaystyle{ s=-10}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0\\W(2)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2t+3t-1+s=5t+s}\)
\(\displaystyle{ W(2)=16-16t+12t+2+s=-4t+s+18}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5t+s=0\\-4t+s=-18\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -5t-s=0\\-4t+s=-18\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -9t=-18}\)
\(\displaystyle{ t=2}\)
\(\displaystyle{ -5*2-s=0}\)
\(\displaystyle{ s=-10}\)