Witam
Mam problem przy rozłożeniu wielomianu. Próbowałem znaleźć pierwiastki wielomianu i zastosować schemat Hornera ale nic z tego nie wyszło.
\(\displaystyle{ x ^{3} +5x ^{2} +4}\)
Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Rozkład wielomianu
trzeba sprytuIshimoto pisze:Witam
Mam problem przy rozłożeniu wielomianu. Próbowałem znaleźć pierwiastki wielomianu i zastosować schemat Hornera ale nic z tego nie wyszło.
\(\displaystyle{ x ^{3} +5x ^{2} +4}\)
Wskazówka: \(\displaystyle{ x^3 + 5x^2 + 4 = x^3 + x^2 + 4x^2 + 4}\)
Edit. aiaiai... coś mi się pokręciło. Zła wskazówka:o prosze o wybaczenie\
Wolphramalpha nie wróży nic ładnego. Zadanie masz o treści "rozłóż wielomian na czynniki" czy może dostałeś to z jakichś obliczeń?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu
Spróbuj obniżyć stopień równania podstawieniem
\(\displaystyle{ x=u+v-\frac{5}{3}}\)
Otrzymane równanie pogrupuj i zapisz w postaci układu równań
Układ równań powinien przypominać wzory Viete dla równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete układasz równanie kwadratowe
Jeżeli miałeś do czynienia z liczbami zespolonymi to
rozwiązujesz równanie kwadratowe nawet w przypadku gdy jego wyróżnik jest ujemny
Następnie w razie potrzeby korzystasz ze wzoru de Moivre
Pozostałe pierwiastki znajdujesz korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Jeżeli nie miałeś liczb zespolonych to wracasz do równania trzeciego stopnia
Najpierw stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ x=y-\frac{5}{3}}\)
Powinieneś zauważyć że równanie które dostaniesz będzie przypominało
wzór na funkcje trygonometrycze (sinus/cosinus) kąta potrojonego
Mając równanie w postaci
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ y=2\sqrt{-\frac{p}{3}}\cos{\theta}}\)
i otrzymujesz wzór na funkcje trygonometrycze (sinus/cosinus) kąta potrojonego
Mając pierwiastki łatwo napiszesz postać iloczynową
\(\displaystyle{ x=u+v-\frac{5}{3}}\)
Otrzymane równanie pogrupuj i zapisz w postaci układu równań
Układ równań powinien przypominać wzory Viete dla równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete układasz równanie kwadratowe
Jeżeli miałeś do czynienia z liczbami zespolonymi to
rozwiązujesz równanie kwadratowe nawet w przypadku gdy jego wyróżnik jest ujemny
Następnie w razie potrzeby korzystasz ze wzoru de Moivre
Pozostałe pierwiastki znajdujesz korzystając z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki
Jeżeli nie miałeś liczb zespolonych to wracasz do równania trzeciego stopnia
Najpierw stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ x=y-\frac{5}{3}}\)
Powinieneś zauważyć że równanie które dostaniesz będzie przypominało
wzór na funkcje trygonometrycze (sinus/cosinus) kąta potrojonego
Mając równanie w postaci
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
stosujesz podstawienie \(\displaystyle{ y=2\sqrt{-\frac{p}{3}}\cos{\theta}}\)
i otrzymujesz wzór na funkcje trygonometrycze (sinus/cosinus) kąta potrojonego
Mając pierwiastki łatwo napiszesz postać iloczynową