Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mirrah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dania

Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Post autor: Mirrah »

Witam, próbowałam zrobić to zadanie ale się pogubiłam. Nie mogłam znaleźć podobnego więc zaczynam nowy temat.

Dane są dwie funkcje:
\(\displaystyle{ f(x)= x ^{3} -6x ^{2}+12x-7}\)
\(\displaystyle{ g(x)= x ^{2} +1}\)
Znajdź miejsca przecięcia się tych funkcji.
Ja przyrównałam je do siebie i mi wyszło:
\(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} +12x-7=x ^{2}+1

x ^{3} -7x ^{2} +14x-8= 0}\)

I nie wiem co dalej, nie wiem nawet czy to jest dobrze..?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Post autor: 777Lolek »

Mirrah pisze: \(\displaystyle{ x ^{3} - 6x ^{2} +12x-7=x ^{2}+1

x ^{3} -7x ^{2} +14x-8= 0}\)

I nie wiem co dalej, nie wiem nawet czy to jest dobrze..?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
przenosząc \(\displaystyle{ x^2+1}\) na lewą stronę nie robisz nic z \(\displaystyle{ 12x}\) . Dostajesz więc:

\(\displaystyle{ x^3 - 7x^2 + 12x - 7 = 0}\)


No i w tym wielomianie ciężko znaleźć miejsca zerowe, dlatego uważam iż lepiej rozwiązać to zadanie graficznie (rysujesz wykres \(\displaystyle{ f(x)}\) i \(\displaystyle{ g(x)}\) i szukasz miejsca ich przecięcia się).

Edit. AAha. Przepraszam, powinno być \(\displaystyle{ x^3 - 7x^2 + 12x -8 = 0}\) . Ale to wciąż daje ten sam wniosek.
Mirrah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dania

Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Post autor: Mirrah »

Aha no tak, cos mi sie pomylilo z tym 14 x mialo byc 12 oczywiscie
Ale poza tym ze graficznie to nie da sie tego w zaden sposob rozwiac inny?
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Post autor: G17 »

Lepiej graficznie ale i tak nie znajdziesz dokładnego punktu przeciecia bo \(\displaystyle{ x^3 - 7x^2 + 12x -8 = 0}\) nie ma pierwiastkow wymiernych. No chyba że przekształcajac dojdziesz do \(\displaystyle{ x= \frac{1}{3} \cdot \left( 7+ \sqrt[3]{73-6\sqrt{87}} + \sqrt[3]{73+6\sqrt{87}} \right)}\)
Mirrah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 paź 2012, o 17:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dania

Miejsce przecięcia się dwóch funkcji

Post autor: Mirrah »

Aha. To dziwne trochę to zadanie nam dali.. No nic, dziękuję bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ