Mam problem z zadaniem tego typu, przeszukałam całe forum, ale nie ma konkretnego sposobu rozwiązania go... Ktoś wie jak je zrobić?
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-3}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=2x+5}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\).
Reszta wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 wrz 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ok. Warszawy
- Podziękował: 6 razy
Reszta wielomianu
Wskazówki:
1. \(\displaystyle{ x^2+2x-3=(x-1)(x+3)}\)
2. Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) stopnia \(\displaystyle{ \ge 1}\) przez \(\displaystyle{ x-a}\)?
Odp. Szukana w wyjściowym zadaniu reszta wynosi \(\displaystyle{ 7.}\)
1. \(\displaystyle{ x^2+2x-3=(x-1)(x+3)}\)
2. Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)}\) stopnia \(\displaystyle{ \ge 1}\) przez \(\displaystyle{ x-a}\)?
Odp. Szukana w wyjściowym zadaniu reszta wynosi \(\displaystyle{ 7.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 wrz 2011, o 17:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ok. Warszawy
- Podziękował: 6 razy
Reszta wielomianu
Do rozkładu iloczynowego to i ja doszłam, do stopnia reszty też, tylko nie umiem tego ogarnąć w spójną całość i logicznie zapisać rozwiązania. Ale mimo wszystko dziękuję za wskazówki.
PS można jednak prosić o całe rozwiązanie?
PS można jednak prosić o całe rozwiązanie?
Reszta wielomianu
Ode mnie pełnego rozwiązania nie dostaniesz. I tak masz odpowiedź. Więc wskazówkę 1 masz opanowaną? Zastanów się nad wskazówką 2 i jakoś to z sobą połącz. Mogę sprawdzić Twoje rozwiązanie. Napisz, co najwyżej będzie źle. Ale na błędach się uczymy i nikt Cię tu nie skrytykuje.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Reszta wielomianu
Ta reszta to
\(\displaystyle{ Q\left( a\right)}\)
czyli w twoim przypadku wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ R\left( 1\right)}\)
\(\displaystyle{ Q\left( a\right)}\)
czyli w twoim przypadku wystarczy policzyć
\(\displaystyle{ R\left( 1\right)}\)