Dla jakich wartosci \(\displaystyle{ a,b}\) liczba \(\displaystyle{ 2}\) jest dwukrotnym miejscem zerowym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^4+(a-2)x^3+bx^2+(a+b)x +4}\)
Mógłby mi ktoś dać podpowiedź?:D
Dwukrotne miejsce zerowe wielomianu
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Dwukrotne miejsce zerowe wielomianu
Jeżeli umiesz pochodne, to wystarczą warunki
\(\displaystyle{ W(-1)=0 \\ W'(-1)=0}\)
Jeżeli nie, to trzeba podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+1}\), (nie przejmować się resztą). W wyniku dzielenia dostaniesz jakiś wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\) trzeciego stopnia, który też musi być podzielny przez \(\displaystyle{ x+1}\).
Zatem warunki to:
\(\displaystyle{ W(-1)=0 \\ P(-1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0 \\ W'(-1)=0}\)
Jeżeli nie, to trzeba podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x+1}\), (nie przejmować się resztą). W wyniku dzielenia dostaniesz jakiś wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\) trzeciego stopnia, który też musi być podzielny przez \(\displaystyle{ x+1}\).
Zatem warunki to:
\(\displaystyle{ W(-1)=0 \\ P(-1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 20 mar 2012, o 16:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 2 razy
Dwukrotne miejsce zerowe wielomianu
Sory tam powinno być \(\displaystyle{ 2}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem.
Jak podziele to wychodzi mi \(\displaystyle{ W(x)=(x^3+ax^2+(2a+b)x+5a+3b +\frac{+10a+6b+4}{x-2})(x-2)}\)
Jak podstawilem 2 to mi nie wyszlo nic ;/
Jak podziele to wychodzi mi \(\displaystyle{ W(x)=(x^3+ax^2+(2a+b)x+5a+3b +\frac{+10a+6b+4}{x-2})(x-2)}\)
Jak podstawilem 2 to mi nie wyszlo nic ;/
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Dwukrotne miejsce zerowe wielomianu
To warunki będą takie:
\(\displaystyle{ W(2)=0 \\ P(2)=0}\)
Twoje \(\displaystyle{ P(x)}\) to \(\displaystyle{ x^3+ax^2+(2a+b)x+5a+3b}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0 \\ P(2)=0}\)
Twoje \(\displaystyle{ P(x)}\) to \(\displaystyle{ x^3+ax^2+(2a+b)x+5a+3b}\)