Witam
Mam takie pytanko, otóż mam wielomian \(\displaystyle{ x^{4}- 5^{2}+4>0}\)
Gdy robię zmienną pomocniczą \(\displaystyle{ x ^{2}=t}\) wychodzi mą mi pierwiastki \(\displaystyle{ x=1 , x=4}\)
Więc logicznie, pierwiastkuje je i mam\(\displaystyle{ x=1 \vee x=-1 \vee x=-2 \vee x=2}\)
Wtedy rozkładam na czynniki i tu mam problem, bo nie chce mi wyjść, co robię źle?
Zmienna w wielomianie
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Zmienna w wielomianie
miejsca zerowe są wyliczone prawidłowo (o ile zgubiłeś \(\displaystyle{ x}\) w zapisie...)
\(\displaystyle{ x ^{4}-5x ^{2}+4>0
x ^{4}-x ^{2}-4x ^{2}+4>0
x ^{2}(x ^{2}-1)-4(x ^{2}-1)>0
(x+2) \cdot (x-2) \cdot (x+1) \cdot (x-1)>0}\)
mogłeś popełnić pomyłkę dalej... a może w odpowiedziach jest błąd?
\(\displaystyle{ x ^{4}-5x ^{2}+4>0
x ^{4}-x ^{2}-4x ^{2}+4>0
x ^{2}(x ^{2}-1)-4(x ^{2}-1)>0
(x+2) \cdot (x-2) \cdot (x+1) \cdot (x-1)>0}\)
mogłeś popełnić pomyłkę dalej... a może w odpowiedziach jest błąd?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kalisz
- Podziękował: 1 raz
Zmienna w wielomianie
Aj ale ja gapa , po prostu nie wiedziałem że trzeba użyć 4 pierwiastki, użyłem 2 dzięki wielkie