Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojteczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kalisz
Podziękował: 1 raz

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: wojteczek »

Dobry wieczór, robiąc zbiór kiełbasy zadanie 1.17 część 1, natknąłem się na pewien haczyk. W tym zadaniu należy rozwiązać nierówności, jednak mam problem gdy pojawia się równanie kwadratowe, gdy wyliczę jego pierwiastki nie mam pojęcia ilokrotne są jego pierwiastki a co za tym idzie jak narysować wykres. Proszę o jakieś rady.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: kamil13151 »

Najlepiej zrozumieć to na przykładzie: \(\displaystyle{ (x-2)^2(x-3)(x-5)^4}\)

\(\displaystyle{ x=2}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem,\(\displaystyle{ x=3}\) jest jednokrotnym, a \(\displaystyle{ x=5}\) jest czterokrotnym.

Zauważ, że w przykładzie inaczej zapisanym \(\displaystyle{ (x-2)(x-2)}\), \(\displaystyle{ x=2}\) też jest dwukrotnym pierwiastkiem.
wojteczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kalisz
Podziękował: 1 raz

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: wojteczek »

bardzo dziekuję, zrozumiałem, tylko że ten sposób działa tylko na te które da się złozyć w wzór, a jak mam np. \(\displaystyle{ x ^{2} -5x+6}\) ?
Ostatnio zmieniony 1 paź 2012, o 19:48 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: kamil13151 »

Rozkładasz trójmian na czynniki.
wojteczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kalisz
Podziękował: 1 raz

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: wojteczek »

Ok dziękuję
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Parzystokrotna czy nieparzystokrotna delta

Post autor: Tmkk »

Raczej trójmian.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2012, o 19:55 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tak, tak, nie wiem o czym myślałem pisząc "dwumian".
ODPOWIEDZ