Dzielenie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Rybson8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małkinia góra
Podziękował: 5 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: Rybson8 »

Czy wielomiany \(\displaystyle{ f(x)=5( x^{2} - 6x+5) - x(x^{2} -3x+2)}\) i \(\displaystyle{ g(x)=(x^{2} -4)(x+3)}\) są podzielne przez \(\displaystyle{ x-1}\)

proszę o jakies obliczenie, albo sugestie jak trzeba to rozwiązać.
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: G17 »

\(\displaystyle{ f(1)=0 \Longrightarrow}\) oznacza że ten wielomian jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\)
Rybson8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małkinia góra
Podziękował: 5 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: Rybson8 »

A jesli miałby \(\displaystyle{ x+1}\), albo \(\displaystyle{ x+5}\) ? Taki przyład, jakby miała być kartkówka to jakbym mial to zrobić ?
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2012, o 19:16 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Dzielenie wielomianu

Post autor: G17 »

To trzeba zbadac odpowiednio \(\displaystyle{ f(-1)}\) oraz \(\displaystyle{ f(-5)}\) gdzie \(\displaystyle{ f}\) to ofc wielomian
Jeżeli dostaniesz 0 to oznacza że wielomian jest podzielny
ODPOWIEDZ