Witam! Nie wiem czy dobry dział ale myślę, że powinno być ok.
Mianowicie - pisałem w tym roku maturę poprawkową z matmy i .....zabrakło mi 1 pkt. -_-
Wniosek o wgląd poszedł, pojechałem, popatrzyłem i zauważyłem coś ...
Rozchodzi się o zadanie otwarte nr 27
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+54=0}\)
Przy wglądzie otrzymuje się karte rozwiązań z wyjaśnieniem za co otrzymuje się 1pkt, za co 2pkt itd.
Przy wyjaśnieniu tego zadania było napisane coś co w mym rozumowaniu (pewnie błędnym) znaczyło : "maturzysta otrzyma 1 pkt. za udowodnienie(?) obliczenie(?), że liczba \(\displaystyle{ -3}\) po przeliczeniach będzie się równała (w tym miejscu było równanie). Jeżeli maturzysta zaprzestanie na tym lub dalej popełni błędy otrzyma 1 pkt."
Na moich bazgrołach było właśnie napisane : \(\displaystyle{ -3}\) = i dokładnie to samo równanie, które widniało na karcie rozwiązań. Punktów za zadanie otrzymałem 0. Teraz nie wiem - czy to ja źle rozumuje, czy zostało to pominięte, moge się dalej odwoływać ale pierw chce mieć pewność, że dobrze myśle.
Do tego miałem inne obliczenia - nie spisywałem od nikogo tego zadania.
Jestem z matmy głąbem, więc proszę się nie śmiać jeśli coś pokićkałem
Matura poprawkowa - wielomiany.
Matura poprawkowa - wielomiany.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2012, o 14:23 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Matura poprawkowa - wielomiany.
Gdybyś wstawił \(\displaystyle{ -3}\) do równania to i pokazał, że lewa strona daje zero wtedy ok. Tak zrobiłeś?Na moich bazgrołach było właśnie napisane : -3 = i dokładnie to samo równanie, które widniało na karcie rozwiązań. Na moich bazgrołach było właśnie napisane : -3 = i dokładnie to samo równanie, które widniało na karcie rozwiązań.
Matura poprawkowa - wielomiany.
Hmm, już nie pamiętam nawet ale raczej tak nie zrobiłem.
Rozchodzi mi się właśnie, że \(\displaystyle{ -3}\) równało się danemu 'wzorowi' , który był identyczny jak na karcie odpowiedzi - cholercia nie wiem jak to wytłumaczyć.
Rozchodzi mi się właśnie, że \(\displaystyle{ -3}\) równało się danemu 'wzorowi' , który był identyczny jak na karcie odpowiedzi - cholercia nie wiem jak to wytłumaczyć.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012, o 22:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Matura poprawkowa - wielomiany.
Jeden punkt był (zapewne) za sprawdzenie, że \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Samo wystąpienie liczby \(\displaystyle{ -3}\) nie było punktowane, bo trzeba było wykazać się (na piśmie) zrozumieniem, czym to \(\displaystyle{ -3}\) ma być. Jeżeli napisałeś, że \(\displaystyle{ -3=\mbox{ wzór}}\), to nie dziwię się, że dostałeś 0 pkt.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Matura poprawkowa - wielomiany.
A może pokaż nam tę kartę odpowiedzi chociaż? Podejrzewam, że jest gdzieś w sieci na stronie CKE
Edit. Znalazłem w sieci
Nigdzie nie ma napisane nic postaci \(\displaystyle{ -3 = \mbox{wzór}}\)
Jeden punkt jest za sprawdzenie, że \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem, a następnie wykorzysta ten fakt, do przedstawienia tego wielomianu w postaci iloczynu \(\displaystyle{ (x+3)}\) przez coś. Za samo sprawdzenie nie ma punktu.
Swoją drogą, jak patrzę na te zadania, to ta poprawka była chyba wyjątkowo łatwa...
Edit. Znalazłem w sieci
Nigdzie nie ma napisane nic postaci \(\displaystyle{ -3 = \mbox{wzór}}\)
Jeden punkt jest za sprawdzenie, że \(\displaystyle{ -3}\) jest pierwiastkiem, a następnie wykorzysta ten fakt, do przedstawienia tego wielomianu w postaci iloczynu \(\displaystyle{ (x+3)}\) przez coś. Za samo sprawdzenie nie ma punktu.
Swoją drogą, jak patrzę na te zadania, to ta poprawka była chyba wyjątkowo łatwa...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Matura poprawkowa - wielomiany.
Tutaj dość łatwo można pogrupować wyrazy
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+54=0\\
x^2\left( x-6\right)-9\left( x-6\right)=0\\
\left( x^2-9\right)\left( x-6\right)=0\\
\left(x+3 \right)\left(x-3 \right)\left( x-6\right)=0\\}\)
\(\displaystyle{ x^3-6x^2-9x+54=0\\
x^2\left( x-6\right)-9\left( x-6\right)=0\\
\left( x^2-9\right)\left( x-6\right)=0\\
\left(x+3 \right)\left(x-3 \right)\left( x-6\right)=0\\}\)