1.Dany jest wielomian . Wyznacz a i b, jeśli i
aha, proszę o dokładne rozwiązania. Niestety nie byłem dzisiaj na zajęcia z konkretnego powodu. Jedno sam zrozumiałem, ale tego pojąc nie moge :/
wyznaczanie współczynników wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
wyznaczanie współczynników wielomianu
Trzeba rozwiązać układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4^3-6\cdot 4^2+4 \cdot a+b=6\\1^3-6\cdot 1^2+1 \cdot a+b=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4^3-6\cdot 4^2+4 \cdot a+b=6\\1^3-6\cdot 1^2+1 \cdot a+b=0\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 wrz 2012, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małkinia góra
- Podziękował: 5 razy
wyznaczanie współczynników wielomianu
Dzięki. Juz rozumiem.
-- 25 wrz 2012, o 20:01 --
Wybaczcie, jeszcze jedno.
2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ f(x)=2x^{3} - 3x^{2} + (1+ \sqrt{2} )x - 1}\) Oblicz:
C) \(\displaystyle{ f(3 - \sqrt{2}}\))
Co z tym trzeba zrobić ? Znowu podstawić za x i obliczyć ?
-- 25 wrz 2012, o 20:01 --
Wybaczcie, jeszcze jedno.
2. Dany jest wielomian \(\displaystyle{ f(x)=2x^{3} - 3x^{2} + (1+ \sqrt{2} )x - 1}\) Oblicz:
C) \(\displaystyle{ f(3 - \sqrt{2}}\))
Co z tym trzeba zrobić ? Znowu podstawić za x i obliczyć ?
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
wyznaczanie współczynników wielomianu
Tak - masz racje. Bedzie troche liczenia. Bedziesz mial problem \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) napisz
\(\displaystyle{ f(x)=2x^{3} - 3x^{2} + \left(1+ \sqrt{2} \right)x - 1 \Longrightarrow \\ f\left(3-\sqrt{2}\right)=2\left(3-\sqrt{2}\right)^{3}-3 \cdot \left( 3-\sqrt{2}\right)^{2}+\left( 1+\sqrt{2}\right) \cdot \left( 3-\sqrt{2}\right)-1}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2x^{3} - 3x^{2} + \left(1+ \sqrt{2} \right)x - 1 \Longrightarrow \\ f\left(3-\sqrt{2}\right)=2\left(3-\sqrt{2}\right)^{3}-3 \cdot \left( 3-\sqrt{2}\right)^{2}+\left( 1+\sqrt{2}\right) \cdot \left( 3-\sqrt{2}\right)-1}\)