Rozkład długiego wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Gokus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 21 maja 2011, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Rozkład długiego wielomianu na czynniki

Post autor: Gokus »

Witam wszystkich!

Mam problem z rozłożeniem na czynniki dłuższych wielomianów. Nie przychodzi mi do głowy, jak to naleźy zrobić.
Chciałbym to zrozumieć więc prosiłbym o jakieś nakierowanie jak się do tego powinienem zabrać.

Na przykładzie następującego wielomianu:
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} - 3x^{3} - 8x^{2} + 16x + 24}\)

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rozkład długiego wielomianu na czynniki

Post autor: scyth »

Najpierw szukaj miejsc zerowych wielomianu wśród dzielników wyrazu wolnego (czyli twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu):
2580.htm
Jeśli znajdziesz kilka - już masz łatwiej.
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Rozkład długiego wielomianu na czynniki

Post autor: G17 »

\(\displaystyle{ f(x)= x^{5} - 2x^{4} - 3x^{3} - 8x^{2} + 16x + 24 \Longrightarrow f(2)=0}\)
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Rozkład długiego wielomianu na czynniki

Post autor: 777Lolek »

G17 pisze:\(\displaystyle{ f(x)= x^{5} - 2x^{4} - 3x^{3} - 8x^{2} + 16x + 24 \Longrightarrow f(2)=0}\)
masz więc \(\displaystyle{ f(x) = (x-2)(x^4 - 3x^2 - 14x - 12)}\)
i szukasz kolejnych pierwiastków a jak dochodzisz do stopnia drugiego to już delta.

edit.
Gokus pisze:Mam problem z rozłożeniem na czynniki dłuższych wielomianów. Nie przychodzi mi do głowy, jak to naleźy zrobić.
mi często pomaga Schemat Hornera.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ