Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 3x ^{3} + 2x ^{2} - 10x + 3}\)
Liczyłem i wyszedł mi tylko jeden pierwiastek, równy: \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) - czy będzie ich więcej, może coś namieszałem?
Wyznacz pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu
Są jeszcze dwa pierwiastki.
Skoro znasz już jeden pierwiastek, możesz dojść do postaci:
\(\displaystyle{ 3x ^{3} + 2x ^{2} - 10x + 3=\left( x- \frac{1}{3} \right)\left( 3x^2+3x-9\right)}\)
Skoro znasz już jeden pierwiastek, możesz dojść do postaci:
\(\displaystyle{ 3x ^{3} + 2x ^{2} - 10x + 3=\left( x- \frac{1}{3} \right)\left( 3x^2+3x-9\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 458
- Rejestracja: 26 paź 2010, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 118 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu
Faktycznie, czyli dojdą do tego jeszcze pierwiastki: \(\displaystyle{ \frac{1 + \sqrt{13} }{2}, \frac{-1 + \sqrt{13} }{2}}\) - tak?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wyznacz pierwiastki wielomianu
Prawie dobrze, w pierwszym pierwiastku brakuje minusa.
\(\displaystyle{ \frac{\red - \black 1 \red - \black \sqrt{13} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\red - \black 1 \red - \black \sqrt{13} }{2}}\)