Dzielenie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Pavvelrm »

Witam mam problem z dzieleniem wielomianów, a mianowicie polega on, że nie wiem jak wykonać dzielenie, gdy potęgi nie schodzą po jednej w dół, zaraz wytlumacze to na przykładzie

W momencie, gdy mamy:

\(\displaystyle{ x ^{2} + x + 1 : x-1}\) ,wszystko ladnie sie liczy, za kazdym razem te same wykladniki, natomiast problem przychodzi, gdy mam przykład

\(\displaystyle{ x ^{4} + x ^{2} + 1 : x + \frac{1}{2}}\)

Jak z tego wybrnąć? Ponieważ wychodzi mi wtedy, \(\displaystyle{ x ^{2} + (- \frac{1}{2} x ^{2})}\)
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: macik1423 »

Dalej podobnie postępujesz z tym że grupujesz od najwyższej potęgi. W drugim przykładzie powinno być \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}x^{3}+x^{2}}\).
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: justynian »

zasada taka jak w dzieleniu w słupku: dzielisz najwyższą potęgę z dzielonego wielomianu przez najwyższą z dzielnika. Dla pierwszego kroku \(\displaystyle{ x^4:x=x^3.}\)
Phobos71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 8 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Phobos71 »

Pavvelrm pisze:Jak z tego wybrnąć? Ponieważ wychodzi mi wtedy, \(\displaystyle{ x ^{2} + (- \frac{1}{2} x ^{2})}\)
Wykonujesz działanie(odejmowanie) i dzielisz dalej.


\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
( x ^{4} + x ^{2} + 1) : (x + \frac{1}{2}) = x^3 - \frac{1}{2}x ^{2} + \frac{5}{4}x - \frac{5}{8} \\
\underline{-x^4 - \frac{1}{2}x ^{3} } & & \\
\qquad - \frac{1}{2}x ^{3} + x ^{2} +1 & & \\
\qquad \ \ \underline{ \frac{1}{2}x ^{3} + \frac{1}{4} x ^{2} } & &\\
\qquad \qquad \qquad \frac{5}{4}x ^{2} + 1 & & \\
\qquad \qquad \quad \underline{- \frac{5}{4}x ^{2} - \frac{5}{8}x } & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad - \frac{5}{8}x +1 & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \ \ \underline{ \frac{5}{8}x + \frac{5}{16} } & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad \quad R = \frac{21}{16} & &
\end{array}}\)
Pavvelrm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 9 gru 2011, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 17 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: Pavvelrm »

ale jak odjąć \(\displaystyle{ x ^{2} - \frac{1}{2} x ^{3}}\)

chyba po prostu mnie nie zrozumieliscie, znam zasady dzielenia, tylko nie wiem jak wybrnąć gdy jest odejmowanie potęg z innymi wykladnikami oraz podstawami.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Dzielenie wielomianów

Post autor: justynian »

ni jak tak to po prostu zostawiasz to przecież też jest wielomian.
ODPOWIEDZ