Jak zwinąć wielomian do skończonej postaci?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Jak zwinąć wielomian do skończonej postaci?

Post autor: Calasilyar »

Jak w temacie, pytam, w jaki sposób można zwinąć do postaci skończonej (tzn. bez wielokropków ) wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=n\cdot x^{n}+(n-1)x^{n-1}+\ldots +x}\)

z góry dzięki
mu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 29 kwie 2006, o 17:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZEA
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 26 razy

Jak zwinąć wielomian do skończonej postaci?

Post autor: mu »

\(\displaystyle{ W(x) = x(x^n + ... + 1)' = x ft( {x^{n+1} - 1 \over x - 1} \right)' = {x \over (x-1)^2} ((n+1)x^{n+1} - 2(n+1)x^n + 1)}\)
o ile dobrze zrożniczkowałam.

Pozdrawiam,
mu
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Jak zwinąć wielomian do skończonej postaci?

Post autor: Calasilyar »

dzięki, bardzo fajny sposób
ODPOWIEDZ