jak rozłożyc ten wielomian:
\(\displaystyle{ 12m ^{6} -9m ^{5} +56m ^{4} +92m ^{3} -48m ^{2} +92m-96}\)
rozkład przy 6st
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
rozkład przy 6st
Nie ma pierwiastków wymiernych i jest stopnia wyższego niż czwarty, więc zostają wzory przybliżone. Pierwiastki by wtedy miał \(\displaystyle{ m_1 \approx -1,6694; \, m_2 \approx 0{,}7406}\)
rozkład przy 6st
metodą wyznaczników rowiązałam pewnien układ
i wyszło \(\displaystyle{ x= \frac{3m+8}{m ^{2}+2 }}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{4m-3}{m ^{2}+2 }}\)
teraz liczę \(\displaystyle{ xy>0}\)
i \(\displaystyle{ xy}\) wychodzi własnie ten wielomian, choc moglam sie pomylic.
i wyszło \(\displaystyle{ x= \frac{3m+8}{m ^{2}+2 }}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{4m-3}{m ^{2}+2 }}\)
teraz liczę \(\displaystyle{ xy>0}\)
i \(\displaystyle{ xy}\) wychodzi własnie ten wielomian, choc moglam sie pomylic.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, o 09:06 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
rozkład przy 6st
\(\displaystyle{ m^2 +2}\) jest zawsze dodatnie, więc iloczyn \(\displaystyle{ xy}\) jest dodatni wtedy i tylko, gdy \(\displaystyle{ (3m+8)(4m-3)>0}\).