Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Mam następujące równania:
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3}\)
\(\displaystyle{ 2x^{3} - 3x^{2} + 1}\)
I nie wiem jak rozłożyć je na czynniki pierwsze. Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wielomiany mam tu dodać/odjąć, tak żeby wyszła ich parzysta ilość (inne sposoby odpadają bo nie miałem ich jeszcze na lekcji)?
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3}\)
\(\displaystyle{ 2x^{3} - 3x^{2} + 1}\)
I nie wiem jak rozłożyć je na czynniki pierwsze. Mógłby mi ktoś powiedzieć jakie wielomiany mam tu dodać/odjąć, tak żeby wyszła ich parzysta ilość (inne sposoby odpadają bo nie miałem ich jeszcze na lekcji)?
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Zacząłbym od twierdzenia o pierwiastkach całkowitych i wymiernych wielomianu.
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ f(x)=2x^{3}-3x^{2}+1=0 \Longrightarrow f(1)=0}\)
Opcja numer 1: Dzielisz przez \(\displaystyle{ x-1}\)
Opcja numer 2: Grupujesz
Opcja numer 1: Dzielisz przez \(\displaystyle{ x-1}\)
Opcja numer 2: Grupujesz
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Nie mam używać do tego żadnych twierdzeń na razie, tylko same zastępowania jednomianów 2 jednomianami itp.
Rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ 2x^{3}-3x^{2}+1=0 \\2x^{3}-2x^{2}-x^{2}+x-x+1 = 0 \\ 2x^{2}\left( x-1\right) -x\left( x-1\right)-1\left( x-1\right) =0 \\ \left( 2x^{2}-x-1\right) \cdot \left( x-1\right)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Dzięki wielkie, a mógłbym prosić o podobną wskazówkę do pierwszego równania? Ciężko mi na to wpaść tą metodą losowych podstawiań...
Rozkład wielomianu na czynniki
Tak moge
\(\displaystyle{ f(x)=x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3 \Longrightarrow f(-1)=0}\)
I teraz podobnie grupujesz np
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3 =0}\)
\(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-3x^{4}-3x^{3}+4x^{3}+4x^{2}-3x^{2}-3x+3x+3 = 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3 \Longrightarrow f(-1)=0}\)
I teraz podobnie grupujesz np
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3 =0}\)
\(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-3x^{4}-3x^{3}+4x^{3}+4x^{2}-3x^{2}-3x+3x+3 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2012, o 21:00 przez Gta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Co ma na celu ten zapis?
\(\displaystyle{ -3x^{2} + 3 = 0}\)
Policzyłem to z tymi moimi "poprawkami" (nie wiem czy to był błąd u Ciebie) i wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ -3x^{2}(x+1)(x-1)(x^{2} - 3x + 4)}\)
Jest to poprawny wynik ?
Końcówka ostatniego równania:Gta pisze:\(\displaystyle{ f(x)=x^{5} - 2x^{4} + x^{2} + x^{3} + 3 \Longrightarrow f(-1)=0}\)
nie powinna wyglądać tak?Gta pisze:\(\displaystyle{ x^{5}+x^{4}-3x^{4}-3x^{3}+4x^{3}+4x^{2}-3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ -3x^{2} + 3 = 0}\)
Policzyłem to z tymi moimi "poprawkami" (nie wiem czy to był błąd u Ciebie) i wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ -3x^{2}(x+1)(x-1)(x^{2} - 3x + 4)}\)
Jest to poprawny wynik ?
Rozkład wielomianu na czynniki
Chodzi mi o to że jeżeli dana jest funkcja postaci \(\displaystyle{ f(x)= a_{1}x^{n}+a_{2}x^{n-1}+a_{3}x^{n-2}+\ldots+a_{n-1}x+a_{n}}\)
to jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=0}\) to oznacza że liczba \(\displaystyle{ x}\) jest miejscem zerowym tej funkcji
to jeżeli \(\displaystyle{ f(x)=0}\) to oznacza że liczba \(\displaystyle{ x}\) jest miejscem zerowym tej funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
I teraz jak wychodzi mi:
\(\displaystyle{ x(x + 1)(x^{3} - 3x^{2} + 4x - 3) = x(x + 1)(x(x^{2} - 3x + 4) - 3)=}\)
to jak to mogę bardziej "elegancko zapisać" ?
\(\displaystyle{ x(x + 1)(x^{3} - 3x^{2} + 4x - 3) = x(x + 1)(x(x^{2} - 3x + 4) - 3)=}\)
to jak to mogę bardziej "elegancko zapisać" ?
Rozkład wielomianu na czynniki
Po przekształceniach dostaniemy:
\(\displaystyle{ \left( x+1\right) \cdot \left( x^{4}-3x^{3}+4x^{2}-3x+3\right) = 0}\)
Co do drugiego jest problem.
\(\displaystyle{ f_{1}(x)=x^{4}-3x^{3}+4x^{2}-3x+3}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(3)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-3)\neq 0}\)
To oznacza że ta funkcja już nie będzie miała miejsc 0-ch.
Cała funkcja ma 1 rozwiązanie - jest nim liczba minus jeden.
\(\displaystyle{ \left( x+1\right) \cdot \left( x^{4}-3x^{3}+4x^{2}-3x+3\right) = 0}\)
Co do drugiego jest problem.
\(\displaystyle{ f_{1}(x)=x^{4}-3x^{3}+4x^{2}-3x+3}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(3)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-3)\neq 0}\)
To oznacza że ta funkcja już nie będzie miała miejsc 0-ch.
Cała funkcja ma 1 rozwiązanie - jest nim liczba minus jeden.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
To nie oznacza, że ta funkcja już nie będzie miała miejsc zerowych. To oznacza jedynie, że nie będzie miała całkowitych (wymiernych) miejsc zerowych. By uzasadnić, że nie ma w ogóle miejsc zerowych trzeba się trochę napracować.Gta pisze:\(\displaystyle{ f_{1}(x)=x^{4}-3x^{3}+4x^{2}-3x+3}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-1)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(3)\neq 0}\)
\(\displaystyle{ f_{1}(-3)\neq 0}\)
To oznacza że ta funkcja już nie będzie miała miejsc 0-ch.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Każda liczba rzeczywista jest liczbą zespoloną. Rozwiązaniami tego równania są cztery liczby zespolone, z częściami urojonymi różnymi od zera.spamer pisze:Hm, ale w przypadku \(\displaystyle{ x^4-3x^3+4x^2-3x+3}\) są cztery, ale tylko zespolone?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 00:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny.
Powód: Błąd ortograficzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Dalej nie wiem, jak poprzez samo rozbijanie jednego jednomianu na dwa, bez używania żadnych dzieleń na wielomianach, twierdzeń itp., mogę dojść do postaci jak w odpowiedziach czyli:
\(\displaystyle{ (x^{2} + 1)(x + 1)(x^{2} -3x +3)}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} + 1)(x + 1)(x^{2} -3x +3)}\)