\(\displaystyle{ -3x^{2}+5x+2=\\
-4x^{3}-4x^{2}+3x=}\)
Proszę o pomoc, zadanie podstawowe i banalne, ale startuję w wielomianach i nie mam pojęcia z czym to się je, a jak już będę miała jakieś rozwiązania to może coś pokombinuję z resztą na zasadzie analogii, dziękuję.
Wspaniale, dziękuję moderacji za super pomysł ze skasowaniem drugiej części pytania tak dla zasady. Lepiej żeby robić wiatr w sieci zakładając tysiąc tematów, w sumie to mogłam też te zadania podzielić na dwa tematy, co nie? Dziękuję, obejdę się bez tej waszej wspaniałej pomocy. Pozdrawiam. To też skasujcie - pełna cenzura jak za dawnych czasów.
Rozłóż wielomian na czynniki jak najmniejszych stopni
Rozłóż wielomian na czynniki jak najmniejszych stopni
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2012, o 12:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozłóż wielomian na czynniki jak najmniejszych stopni
Zamiast się awanturować, sprawdź najpierw, jak wygląda sytuacja. Twoje drugie pytanie nie zostało skasowane, tylko przeniesione na właściwe miejsce, o czym Cię poinformowałem. Nie muszą Ci się podobać zasady porządkowe, obowiązujące na tym forum, ale jesteś na nim gościem, a nie gospodarzem i wypadałoby się dostosować.
A w kwestii pytania:
\(\displaystyle{ -3x^{2}+5x+2=}\)
Równanie kwadratowe - rozwiązujesz i przedstawiasz w postaci iloczynowej.
\(\displaystyle{ -4x^{3}-4x^{2}+3x=-x(4x^2+4x-3)}\)
Rozwiązujesz równanie kwadratowe w nawiasie i przedstawiasz w postaci iloczynowej.
JK
A w kwestii pytania:
\(\displaystyle{ -3x^{2}+5x+2=}\)
Równanie kwadratowe - rozwiązujesz i przedstawiasz w postaci iloczynowej.
\(\displaystyle{ -4x^{3}-4x^{2}+3x=-x(4x^2+4x-3)}\)
Rozwiązujesz równanie kwadratowe w nawiasie i przedstawiasz w postaci iloczynowej.
JK