Rownanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
BenderS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 3 razy

Rownanie wielomianowe

Post autor: BenderS »

Moglby ktos rozwiazac to rownanie ?
Z gory dzieki

\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}-x^{2}-12x-6=0}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Rownanie wielomianowe

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ x_1=-3-\sqrt{3}\\x_2=-3+\sqrt{3}\\x_3=\frac{1}{2}(1-\sqrt{5})\\x_4=\frac{1}{2}(1+\sqrt{5})}\)
BenderS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 3 razy

Rownanie wielomianowe

Post autor: BenderS »

rozwiazanie tez mam , tylko nie wiem jak to rownianie rozwiazac ,
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Rownanie wielomianowe

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}-x^{2}-12x-6= (x^2 + ax + b)(x^2 + cx+d)}\)
Wymnóż prawą stronę, ustal współczynniki a, b, c, d (poprzez przyrównanie współczynników przy odpowiednich potęgach zmiennej x).
Mając dany iloczyn dwóch wielomianów stopnia 2 nie powinno być problemów z ustaleniem pierwiastków.
BenderS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 mar 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 3 razy

Rownanie wielomianowe

Post autor: BenderS »

Dzieki wielkie
pzdr
ODPOWIEDZ