Równnie stopnia piątego
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSAW
- Podziękował: 13 razy
Równnie stopnia piątego
Witam
Jak można roziwązać takie równanie:
\(\displaystyle{ x^5+x=10}\)
Wiem że będzie ono miało jeden pierwiastek ale czy jest jakaś precyzyjna droga jaką da sie obliczyć to ??
Jak można roziwązać takie równanie:
\(\displaystyle{ x^5+x=10}\)
Wiem że będzie ono miało jeden pierwiastek ale czy jest jakaś precyzyjna droga jaką da sie obliczyć to ??
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Równnie stopnia piątego
pierwsiatków, to to równanie ma 5 (nikoniecznie rzeczywistych i nikoniecznie pojedynczych ;p )
a jeśli chodzi o równanie to istnieje dowód, stwierdzający że nie istnieje wzór na oblicznie pierwisatsków równania stopnia 5.
a jeśli chodzi o równanie to istnieje dowód, stwierdzający że nie istnieje wzór na oblicznie pierwisatsków równania stopnia 5.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSAW
- Podziękował: 13 razy
Równnie stopnia piątego
Po narysowaniu wykresu w programie otrzymałem jeden punkt wkótrym wykres przcinał oś X i to chyba jedyne takie miejsce ??
I czy jest możliwość określenia czy rozwiązaniem bedzie liczba wymierna czy tez nie wymierna ??
I czy jest możliwość określenia czy rozwiązaniem bedzie liczba wymierna czy tez nie wymierna ??
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Równnie stopnia piątego
skąd wiesz że ma 5? 5 to chyba może mieć maksymalnie.PFloyd pisze:to to równanie ma 5
nawet Matematica sobie nie mogła za bardzo poradzić.
Po narysowaniu wykresu, przybliżony pierwiastek będzie miał wartość:
x1 = 1,5330128
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Równnie stopnia piątego
Radzi sobie, radzi, tylko że domyślnie podaje dokładne rozwiązania, a że w tym wypadku takiego nie ma trzeba użyć funkcji N[], która podaje wartości liczbowemat1989 pisze:nawet Matematica sobie nie mogła za bardzo poradzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 4 mar 2007, o 16:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WARSAW
- Podziękował: 13 razy
Równnie stopnia piątego
Czyli ostaecznie nie da sie wywyniskować konkretnej odp. dlatego pytam czy ?
będzie co najmniej jeden pierwiastek ?
jeden pierwiastek niewymierny?
co najwyżej jeden pierwiastek wymierny?
więcej niż jeden pierwiastek?
będzie co najmniej jeden pierwiastek ?
jeden pierwiastek niewymierny?
co najwyżej jeden pierwiastek wymierny?
więcej niż jeden pierwiastek?