Określ dziedzinę podanego wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
Określ dziedzinę podanego wyrażenia a następnie przedstaw w prostszej postaci
\(\displaystyle{ a) \ \frac{3x ^{3} -x}{6x ^{4}-2x ^{2} } \\ \\
b) \ \frac{ 2x ^{6} -5x ^{3}}{15x ^{4} -6x ^{3}} \\ \\
c) \ \frac{20x-5}{4x ^{3} -x ^{2}} \\ \\
d) \ \frac{ 6x ^{2} -18x}{9-3x} \\}\)
\(\displaystyle{ a) \ \frac{3x ^{3} -x}{6x ^{4}-2x ^{2} } \\ \\
b) \ \frac{ 2x ^{6} -5x ^{3}}{15x ^{4} -6x ^{3}} \\ \\
c) \ \frac{20x-5}{4x ^{3} -x ^{2}} \\ \\
d) \ \frac{ 6x ^{2} -18x}{9-3x} \\}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 09:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
Czyli znajdź pierwiastki mianownika, przedstaw licznik i mianownik w postaci iloczynowej i skróć. Np. w pierwszym podpunkcie:
dziedzina:
\(\displaystyle{ 6x^4-2x^2 \ne 0 \\
2 x^2 (3x^2-1) \ne 0 \\
2x^2 (\sqrt{3} x - 1) (\sqrt{3} x + 1) \ne 0 \\
\Rightarrow x \ne 0 \ \wedge \ x \ne \frac{1}{\sqrt{3}} \ \wedge \ x \ne - \frac{1}{\sqrt{3}}}\)
ułamek:
\(\displaystyle{ \frac{3x^3 -x}{6x^4-2x^2} = \frac{x(3x^2 - 1)}{2x^2 (3x^2 - 1) }= \frac{1}{2x}}\)
dziedzina:
\(\displaystyle{ 6x^4-2x^2 \ne 0 \\
2 x^2 (3x^2-1) \ne 0 \\
2x^2 (\sqrt{3} x - 1) (\sqrt{3} x + 1) \ne 0 \\
\Rightarrow x \ne 0 \ \wedge \ x \ne \frac{1}{\sqrt{3}} \ \wedge \ x \ne - \frac{1}{\sqrt{3}}}\)
ułamek:
\(\displaystyle{ \frac{3x^3 -x}{6x^4-2x^2} = \frac{x(3x^2 - 1)}{2x^2 (3x^2 - 1) }= \frac{1}{2x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
\(\displaystyle{ 15x ^{4}-6x ^{3} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2}(5x ^{2}-2) \neq 0}\)
i na tym się zacinam ;/
\(\displaystyle{ 3x ^{2}(5x ^{2}-2) \neq 0}\)
i na tym się zacinam ;/
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
Dlaczego minus? Masz:
\(\displaystyle{ 3x^3 \ne 0 \ \wedge \ 5x-2 \ne 0 \\
\Rightarrow x \ne 0 \ \wedge \ x \ne \frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ 3x^3 \ne 0 \ \wedge \ 5x-2 \ne 0 \\
\Rightarrow x \ne 0 \ \wedge \ x \ne \frac{2}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
faktycznie
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3} (2x ^{3} -5)}{3x ^{3} (5x ^{2} -2)}}\)
i to skracamy przez siebie?
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3} (2x ^{3} -5)}{3x ^{3} (5x ^{2} -2)}}\)
i to skracamy przez siebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
czyli
\(\displaystyle{ \frac{2x ^{3}-5 }{2x ^{3}(5x ^{2}-2 }}\) ?
przepraszam że tak topornie ale staram się zrozumieć to jakoś
\(\displaystyle{ \frac{2x ^{3}-5 }{2x ^{3}(5x ^{2}-2 }}\) ?
przepraszam że tak topornie ale staram się zrozumieć to jakoś
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
\(\displaystyle{ 4x ^{3} -x ^{2} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (4x-1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (4x-1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} \neq 0 \wedge x \neq \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{20x-5}{4x ^{3}-x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{5(4x-1)}{x ^{2} (4x-1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{x ^{2} }}\)??
tak o będzie?
\(\displaystyle{ x ^{2} (4x-1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} (4x-1) \neq 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} \neq 0 \wedge x \neq \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{20x-5}{4x ^{3}-x ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{5(4x-1)}{x ^{2} (4x-1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{x ^{2} }}\)??
tak o będzie?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 16 razy
Określ dziedzinę podanego wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{ 6x ^{2}-18x}{9-3x}}\)
\(\displaystyle{ 9-3x \neq =0}\)
\(\displaystyle{ 3(3-1x) \neq =0}\)
\(\displaystyle{ x \neq 3}\)?
\(\displaystyle{ \frac{ 6x ^{2}-18x}{9-3x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x(x-3)}{3(3-x)}}\)
to upraszczamy do
\(\displaystyle{ \frac{6x}{3}}\) czy zostawiamy juz?
\(\displaystyle{ 9-3x \neq =0}\)
\(\displaystyle{ 3(3-1x) \neq =0}\)
\(\displaystyle{ x \neq 3}\)?
\(\displaystyle{ \frac{ 6x ^{2}-18x}{9-3x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x(x-3)}{3(3-x)}}\)
to upraszczamy do
\(\displaystyle{ \frac{6x}{3}}\) czy zostawiamy juz?