Zad.1
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^4+x^2+ax+b}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) tak, aby wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) był podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-1}\)
Zad.2
Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomian:
b). \(\displaystyle{ P(x)=x^4-5x^3+9x^2+ax+b}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x^2-x-2}\) .
Wyznacz pierwiastki wielomianu.
Bardzo proszę o Pomoc, z Góry dziękuję
Pierwiastki wielomianu
Pierwiastki wielomianu
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, o 15:46 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ x^2-1=(x+1)(x-1)}\) + tw. Bezout.
\(\displaystyle{ x^2-x-2=(x-2)(x+1)}\) i też Bezout i dalej pierwiastki już raczej łatwo.
\(\displaystyle{ x^2-x-2=(x-2)(x+1)}\) i też Bezout i dalej pierwiastki już raczej łatwo.