Witam. Mam takie zadanie:
Wykaż, że równanie \(\displaystyle{ x^6-x^5+x^4-x^3+x^2-x+1=0}\) nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Wszystkie rozwiązania w internecie opieraja sie na rozlozeniu tego na czynniki za pomoca grupowania wyrazów, sprawdzeniu dziedzin etc.
A czy nie wystarczy przeprowadzic dowod nie wprost, napisac ze korzysta sie z tw. o pierwiastkach wielomianu
(Jeżeli współczynniki wielomianu są liczbami całkowitymi, i liczba \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu, to \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego , natomiast \(\displaystyle{ q}\) dzieli wspolczynnik przy \(\displaystyle{ x}\) z najwyzsza potega.)
wiec jedynymi mozliwymi rozwiazaniami sa
\(\displaystyle{ x=1}\) , \(\displaystyle{ x=-1}\)
Sprawdzic to, okazuje sie ze
dla \(\displaystyle{ x=1}\) L=1, P=0 wiec nie zgadza sie
dla \(\displaystyle{ x=-1}\) L=7, P=0 wiec nie zgadza sie
wiec te rownanie nie ma rozwiazan rzeczywistych ?
Czy taki tok rozumowania jest bledny ? Czy w jakis sposob odjete by zostaly pkt na maturze za takie rozwiazanie ?
@edit, down
Ehh, dzieki, jaki czlowiek potrafi byc krotkowzorczny ;]
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 14 gru 2011, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodniopomorksie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2012, o 16:03 przez Visioner69, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
Tutaj można wykorzystać to że lewa strona jest sumą skończonego ciągu geometrycznego
albo że jest to równanie zwrotne
albo że jest to równanie zwrotne
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
Podzielmy więc równanie przez \(\displaystyle{ x^3}\) (\(\displaystyle{ x=0}\) nie spełnia równości):
\(\displaystyle{ \left( x^3 + \frac{1}{x^3}\right) - \left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) + \left( x + \frac{1}{x}\right) - 1 =0}\).
Ale łatwo widać, że \(\displaystyle{ \left( x^3 + \frac{1}{x^3}\right) = \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 3\left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) = \left( x + \frac{1}{x}\right)^2 - 2}\), więc nasze równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 3\left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) - \left( x + \frac{1}{x}\right)^2 + 2 + \left( x + \frac{1}{x}\right) - 1 =0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 4\left( x + \frac{1}{x}\right)^2 + \left( x + \frac{1}{x}\right) + 7 = 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\), by otrzymać:
\(\displaystyle{ f(t)=t^3 - 4t^2 + t + 7 = 0}\).
\(\displaystyle{ f'(t)=3t^2-8t+1}\), funkcja ta ma zatem minimum w punkcie \(\displaystyle{ t=\frac{1}{3}(4+\sqrt{13})}\) i jak się to podstawi do wzoru funkcji, to wyjdzie, że wartość w tym punkcie jest dodatnia. Wobec tego funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe, oszacujmy jego położenie, zauważając, że:
\(\displaystyle{ f(-2)=-19<0<1=f(-1)}\), czyli pierwiastkiem jest pewna liczba \(\displaystyle{ a \in \left( -2,-1\right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ t=a}\), a zatem \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}=a}\). Jednak z nierówności między średnimi możemy zapisać:
\(\displaystyle{ \left| x+\frac{1}{x} \right| \ge 2}\), czyli \(\displaystyle{ |a| \ge 2}\), co przeczy warunkowi, że \(\displaystyle{ a \in \left( -2,-1\right)}\). Oznacza to, że równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Okazało się, że da się również z ciągu geometrycznego bardzo szybko, ale już szkoda mi tego kasować.
\(\displaystyle{ \left( x^3 + \frac{1}{x^3}\right) - \left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) + \left( x + \frac{1}{x}\right) - 1 =0}\).
Ale łatwo widać, że \(\displaystyle{ \left( x^3 + \frac{1}{x^3}\right) = \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 3\left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right)}\) oraz \(\displaystyle{ \left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) = \left( x + \frac{1}{x}\right)^2 - 2}\), więc nasze równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 3\left( x^2 + \frac{1}{x^2}\right) - \left( x + \frac{1}{x}\right)^2 + 2 + \left( x + \frac{1}{x}\right) - 1 =0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \left( x + \frac{1}{x}\right)^3 - 4\left( x + \frac{1}{x}\right)^2 + \left( x + \frac{1}{x}\right) + 7 = 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=x+\frac{1}{x}}\), by otrzymać:
\(\displaystyle{ f(t)=t^3 - 4t^2 + t + 7 = 0}\).
\(\displaystyle{ f'(t)=3t^2-8t+1}\), funkcja ta ma zatem minimum w punkcie \(\displaystyle{ t=\frac{1}{3}(4+\sqrt{13})}\) i jak się to podstawi do wzoru funkcji, to wyjdzie, że wartość w tym punkcie jest dodatnia. Wobec tego funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe, oszacujmy jego położenie, zauważając, że:
\(\displaystyle{ f(-2)=-19<0<1=f(-1)}\), czyli pierwiastkiem jest pewna liczba \(\displaystyle{ a \in \left( -2,-1\right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ t=a}\), a zatem \(\displaystyle{ x+\frac{1}{x}=a}\). Jednak z nierówności między średnimi możemy zapisać:
\(\displaystyle{ \left| x+\frac{1}{x} \right| \ge 2}\), czyli \(\displaystyle{ |a| \ge 2}\), co przeczy warunkowi, że \(\displaystyle{ a \in \left( -2,-1\right)}\). Oznacza to, że równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Okazało się, że da się również z ciągu geometrycznego bardzo szybko, ale już szkoda mi tego kasować.
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
Marcinek665: Ładny, trickowy dowód.
A tak na serio, to \(\displaystyle{ \frac{x^7+1}{x+1} = 0}\).
A tak na serio, to \(\displaystyle{ \frac{x^7+1}{x+1} = 0}\).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie wielomianowe, TW. o pierwiastkach wielomianu
ordyh, napisałem przecież że lewa strona jest sumą skończonego ciągu geometrycznego
i to właśnie wykorzystujesz
\(\displaystyle{ \left( x^3+\frac{1}{x^3}\right)=\left( x+ \frac{1}{x} \right)^3-3\left( x+ \frac{1}{x} \right)}\)
Równanie trzeciego stopnia ma trzy pierwiastki rzeczywiste (widać to po obliczeniu ekstremów)
jednak ich wartość bezwzględna jest mniejsza od dwóch więc trójmiany kwadratowe występujące
w rozkładzie tego wielomianu będą miały ujemne wyróżniki
i to właśnie wykorzystujesz
\(\displaystyle{ \left( x^3+\frac{1}{x^3}\right)=\left( x+ \frac{1}{x} \right)^3-3\left( x+ \frac{1}{x} \right)}\)
Równanie trzeciego stopnia ma trzy pierwiastki rzeczywiste (widać to po obliczeniu ekstremów)
jednak ich wartość bezwzględna jest mniejsza od dwóch więc trójmiany kwadratowe występujące
w rozkładzie tego wielomianu będą miały ujemne wyróżniki