Oblicz resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
waski12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: waski12 »

Reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x).}\) Jaka jest reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\)
przez \(\displaystyle{ Q(x)}\)?
\(\displaystyle{ P(x) = x^{2} + 2x - 8, R(x) = -5x + 2, Q(x) = x + 4}\).
Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, o 12:54 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Pacek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 sie 2010, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 5 razy

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: Pacek »

Wyszło mi \(\displaystyle{ 22}\). Zapisz sobie \(\displaystyle{ W(x)=aP(x)+R(x)}\) i to co otrzymasz podziel przez \(\displaystyle{ Q(x)}\).
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, o 12:55 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
waski12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 19 sie 2012, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: waski12 »

Dzięki wiekie
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: stanley12 »

Zupełnie nie ogarniam skąd ten zapis. Może mi to ktoś wyjaśnić?
miodzio1988

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: miodzio1988 »

stanley12, przez analogię do dzielenia zwykłych liczb idź
stanley12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz resztę z dzielenia

Post autor: stanley12 »

A rzeczywiście, dzięki.
ODPOWIEDZ