Dla jakich a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 2 razy

Dla jakich a i b

Post autor: djakdamian »

Witam
Prosze o sprawdzenie:
Dla jakich a i b wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3}+x^{2} +ax+b}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x+1)}\)

Wyszlo mi tak:
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)}\)

\(\displaystyle{ W(1)=1+1+a+b}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+1-a+b}\)

\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)

Wydaje mi sie, że jest źle chociaz niewiem dlaczego moglby ktos to wytlumaczyć?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dla jakich a i b

Post autor: Nakahed90 »

Źle Ci wyszło. Pokaż jak otrzymałeś te liczby.
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 2 razy

Dla jakich a i b

Post autor: djakdamian »

\(\displaystyle{ 2+a+b=0}\)
\(\displaystyle{ -a+b=0}\)

To jest ten uklad z tego wyszlo mi \(\displaystyle{ b=-1}\) \(\displaystyle{ a=1}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dla jakich a i b

Post autor: Nakahed90 »

Źle rozwiązałeś ten układ.
djakdamian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 1 paź 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 2 razy

Dla jakich a i b

Post autor: djakdamian »

Czyli układ mam dobry tylko jak zwykle jakiś błąd w obliczeniach?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dla jakich a i b

Post autor: Nakahed90 »

Zgadza się.
madzieq92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 27 lis 2011, o 12:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 10 razy

Dla jakich a i b

Post autor: madzieq92 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+2=0\\ -a+b=0\end{cases}}\)

Z drugiego równania wynika, po przerzuceniu \(\displaystyle{ a}\) na drugą stronę, że \(\displaystyle{ a=b}\)
Podstaw za \(\displaystyle{ b}\) w pierwszym równaniu \(\displaystyle{ a}\) i sprawdź wyniki.

\(\displaystyle{ a=b}\)
\(\displaystyle{ a+a+2=0}\)
\(\displaystyle{ 2a=-2}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1 \\ b=-1\end{cases}}\)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dla jakich a i b

Post autor: kamil13151 »

Teraz dobrze.
ODPOWIEDZ