monotoniczność
monotoniczność
dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^3-mx}\) dla jakich wartości \(\displaystyle{ m}\) funkcja jest malejąca w przedziale \(\displaystyle{ (-1,1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
monotoniczność
\(\displaystyle{ f^\prime(x)=3x^2-m}\)
Miejscami zerowymi pochodnej muszą być -1 i 1. A więc m=3.
Miejscami zerowymi pochodnej muszą być -1 i 1. A więc m=3.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
monotoniczność
nie prawda
funkcja bedzie malejaca wtedy gdy
\(\displaystyle{ f(-1)>f(1)
-1+m>1-m
m>1}\)
funkcja bedzie malejaca wtedy gdy
\(\displaystyle{ f(-1)>f(1)
-1+m>1-m
m>1}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
monotoniczność
a nie lepiej z definicji?
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-mx\\
x_{1},x_{2}\in (-1;1)\\
x_{2}-x_{1}>0\\
f(x_{2})-f(x_{1})=x_{2}^{3}-mx_{2}-x_{1}^{3}+mx_{1}=(x_{2}-x_{1})(x_{2}^{2}+x_{1}x_{2}+x_{1}^{2}-m)0\; \mbox{zatem}\;\; x_{2}^{2}+x_{1}x_{2}+x_{1}^{2}-m}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^{3}-mx\\
x_{1},x_{2}\in (-1;1)\\
x_{2}-x_{1}>0\\
f(x_{2})-f(x_{1})=x_{2}^{3}-mx_{2}-x_{1}^{3}+mx_{1}=(x_{2}-x_{1})(x_{2}^{2}+x_{1}x_{2}+x_{1}^{2}-m)0\; \mbox{zatem}\;\; x_{2}^{2}+x_{1}x_{2}+x_{1}^{2}-m}\)
Ostatnio zmieniony 3 mar 2007, o 17:54 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
monotoniczność
Pochodna jest funkcją parzystą, a więc f(-1)=f(1). Dla f(0) osiąga ona minimum więc f(0) nie może by większe ani od f(1) ani od f(-1).Lorek pisze:A co w przypadku np. takiej sytuacji:
f(0)>f(-1)>f(1)
?
A z pochodnej chyba się szybciej i łatwiej liczy. Ja tak wolę przynajmniej:).
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
monotoniczność
Już raczej \(\displaystyle{ f'(-1)=f'(1)}\) albo \(\displaystyle{ f(-1)=-f(1)}\). ale to nie zmienia faktu, że sytuacja, którą wcześniej opisałem w tym przypadku nie zajdzie.sztuczne zęby pisze:a więc f(-1)=f(1).
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
monotoniczność
Lorek, masz rację oczywiście chodziło mi o pochodną, ale nie rozumiem co jest złego (nieprawdziwego ) w metodzie w jakiej zrobiłem to zadanie.