Dzielenie wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 23 cze 2012, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łdz
- Podziękował: 5 razy
Dzielenie wielomianu
Wykonaj dzielenie wielomianu:
\(\displaystyle{ (6x^3+13x^2+x-2):(x^2+2\frac{1}{2}x+1)}\)
Jakim wygodnym sposobem to można zrobić? Schematem Hornera chyba się nie da? ;p
\(\displaystyle{ (6x^3+13x^2+x-2):(x^2+2\frac{1}{2}x+1)}\)
Jakim wygodnym sposobem to można zrobić? Schematem Hornera chyba się nie da? ;p
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, o 22:06 przez independent, łącznie zmieniany 1 raz.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Dzielenie wielomianu
czy przy składniku \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{2}}\) nie powinno być \(\displaystyle{ x}\) ?-- 27 lip 2012, o 22:05 --i po lewej stronie te wykładniki przy x też mi się nie podobają, albo dodać albo jeden zamienić na 3 ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 23 cze 2012, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łdz
- Podziękował: 5 razy
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
Dzielenie wielomianu
Domyślam się że nie jest ci znany sposób dzielenia wielomianów analogiczny do dzielenia liczb pod kreską ?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, o 22:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczanie linków do konkurencyjnych serwisów - złamanie punktu III 6.7 Regulaminu http://www.matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: Umieszczanie linków do konkurencyjnych serwisów - złamanie punktu III 6.7 Regulaminu http://www.matematyka.pl/regulamin.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 23 cze 2012, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łdz
- Podziękował: 5 razy
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
Dzielenie wielomianu
Podziel to pisemnie, nie ma tragedii. Jeśli się nie mylę powinno wyjść \(\displaystyle{ 6x-2}\). Pozdrawiam.
-- 27 lip 2012, o 22:20 --
Tak, możesz dzielić za pomocą schematu Hornera tylko , jak masz do czynienia z dwumianem, np. \(\displaystyle{ x-5}\). Dzielenie zwykłe nie jest straszne.
-- 27 lip 2012, o 22:20 --
Tak, możesz dzielić za pomocą schematu Hornera tylko , jak masz do czynienia z dwumianem, np. \(\displaystyle{ x-5}\). Dzielenie zwykłe nie jest straszne.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2012, o 22:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczanie linków do konkurencyjnych serwisów - złamanie punktu III 6.7 Regulaminu http://www.matematyka.pl/regulamin.htm . Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.
Powód: Umieszczanie linków do konkurencyjnych serwisów - złamanie punktu III 6.7 Regulaminu http://www.matematyka.pl/regulamin.htm . Używaj LaTeX-a do zapisu wyrażeń matematycznych.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Dzielenie wielomianu
Jeżeli chcemy uniknąć dzielenia pisemnego, to możemy (na mocy twierdzenia o rozkładzie wielomianu) podzielić tak:
\(\displaystyle{ \frac{6x^3+13x^2+x-2}{x^2+2\frac{1}{2}x+1} =ax+b+ \frac{cx+d}{x^2+2\frac{1}{2}x+1}}\)
Wynik jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\) dlatego, bo stopień licznika jest o jeden większy niż stopień mianownika (lewa strona równania).
Reszta jest postaci \(\displaystyle{ cx+d}\) bo jest zasada która mówi, że stopień reszty jest co najmniej o jeden niższy niż stopień dzielnika (u nas dzielnikiem jest \(\displaystyle{ x^2+2\frac{1}{2}x+1}\) - wielomian stopnia drugiego). Zakładamy więc, że reszta będzie wielomianem stopnia pierwszego.
Mnożymy teraz powyższe równanie obustronnie razy \(\displaystyle{ x^2+2\frac{1}{2}x+1}\), wymnażamy \(\displaystyle{ \left( ax+b \right) \left( x^2+2\frac{1}{2}x+1 \right)}\) i porównujemy obie strony równania. Znajdziemy w ten sposób szukane \(\displaystyle{ a, \ b, \ c \ , d.}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x^3+13x^2+x-2}{x^2+2\frac{1}{2}x+1} =ax+b+ \frac{cx+d}{x^2+2\frac{1}{2}x+1}}\)
Wynik jest postaci \(\displaystyle{ ax+b}\) dlatego, bo stopień licznika jest o jeden większy niż stopień mianownika (lewa strona równania).
Reszta jest postaci \(\displaystyle{ cx+d}\) bo jest zasada która mówi, że stopień reszty jest co najmniej o jeden niższy niż stopień dzielnika (u nas dzielnikiem jest \(\displaystyle{ x^2+2\frac{1}{2}x+1}\) - wielomian stopnia drugiego). Zakładamy więc, że reszta będzie wielomianem stopnia pierwszego.
Mnożymy teraz powyższe równanie obustronnie razy \(\displaystyle{ x^2+2\frac{1}{2}x+1}\), wymnażamy \(\displaystyle{ \left( ax+b \right) \left( x^2+2\frac{1}{2}x+1 \right)}\) i porównujemy obie strony równania. Znajdziemy w ten sposób szukane \(\displaystyle{ a, \ b, \ c \ , d.}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Dzielenie wielomianu
Hornerem też się da, pod warunkiem, że trójmian i wielomian mają przynajmniej jeden wspólny pierwiastek. Rozkładamy trójmian na iloczyn dwumianów i dzielimy przez każdy z nich (na początku przez ten ze wspólnym pierwiastkiem).