Pierwiastki równania trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lip 2012, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Pierwiastki równania trzeciego stopnia

Post autor: szin »

Witam, mam problem z obliczeniem pierwiastków równania podanego poniżej, nie wiem jak się zabrać za to, należy obliczyć po x.
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot x^3-\frac{7}{12} \cdot L \cdot x^2-L^2 \cdot x+2,18 \cdot L^3}\)
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, o 21:06 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

Pierwiastki równania trzeciego stopnia

Post autor: Funktor »

coś co zadziała zawsze - wzory Cardano . a co jakiejś sprytnej metody to zaraz poszukam,-- 26 lip 2012, o 16:00 --yy sądząc po tym jakie są współczynniki to raczej ciężko będzie z czymś sensownym innym niż brutalna siła Cardano...
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Pierwiastki równania trzeciego stopnia

Post autor: Mariusz M »

Miałeś liczby zespolone ?
Jeśli tak to zastosuj podstawienia

\(\displaystyle{ x=y+ \frac{7}{6}L\\
y^3+py+q=0\\
y=u+v}\)


Otrzymane równanie zapisz w postaci układu równań który będzie przypominał wzory Viete
równania kwadratowego

Jeśli nie miałeś liczb zespolonych to gdy otrzymane równanie kwadratowe będzie miało
ujemny wyróżnik zastosuj podstawienie trygonometryczne aby równanie przybrało postać wzoru na
cosinus bądź sinus kąta potrojonego

\(\displaystyle{ x=y+ \frac{7}{6}L\\
y^3+py+q=0\\
y=2\sqrt{-\frac{p}{3}}\cos{\left( \theta\right) }}\)
ODPOWIEDZ