Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ 3x^{3}+x^{2}+4x-4=0}\) .
równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 17:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kasina Wielka
- Podziękował: 12 razy
równanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 26 lip 2012, o 17:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
równanie wielomianowe
Zadanie na tw. Bezout i to takie z zastosowaniem dzielników wyrazu wolnego i dzielników współczynnika \(\displaystyle{ a_n}\)
Jest tylko jeden wymierny pierwiastek tego wielomianu.
Poszukaj wśród \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{3} \frac{2}{3} \frac{4}{3} \right\}}\)
Ja wiem który ale nie będę odbierał zabawy
Dlaczego nie ujemne? Wystarczy szybki rzut oka na postać wielomianu by wykoncypować iż tylko dodatnie wchodzą w grę.
Jest tylko jeden wymierny pierwiastek tego wielomianu.
Poszukaj wśród \(\displaystyle{ \left\{ \frac{1}{3} \frac{2}{3} \frac{4}{3} \right\}}\)
Ja wiem który ale nie będę odbierał zabawy
Dlaczego nie ujemne? Wystarczy szybki rzut oka na postać wielomianu by wykoncypować iż tylko dodatnie wchodzą w grę.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie wielomianowe
Licząc pochodną można stwierdzić że funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie
natomiast wartość funkcji w zerze jest ujemna , czyli nie może mieć pierwiastków ujemnych
Inkwizytor, mógłbyś rozwinąć ten "rzut oka"
natomiast wartość funkcji w zerze jest ujemna , czyli nie może mieć pierwiastków ujemnych
Inkwizytor, mógłbyś rozwinąć ten "rzut oka"