Współczynniki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
1.Jaki warunek muszą spełnić współczynniki wielomianu trzeciego stopnia \(\displaystyle{ w(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\) tak aby dla dowolnego argumentu \(\displaystyle{ x \in R}\) zachodziła równość \(\displaystyle{ w(x)+w(-x)=0}\) ?
Czy poprawna odpowiedź, to gdy wszystkie będą równe \(\displaystyle{ 0}\) ?
2.Wykaż, że jeśli dla dowolnego argumentu \(\displaystyle{ x \in R}\) wielomian w spełnia warunek \(\displaystyle{ w(x)=w(-x)}\) to wielomian ten nie może byc welomianem trzeciego stopnia.
Za drugie, to nie wiem jak się zabrać.
Czy poprawna odpowiedź, to gdy wszystkie będą równe \(\displaystyle{ 0}\) ?
2.Wykaż, że jeśli dla dowolnego argumentu \(\displaystyle{ x \in R}\) wielomian w spełnia warunek \(\displaystyle{ w(x)=w(-x)}\) to wielomian ten nie może byc welomianem trzeciego stopnia.
Za drugie, to nie wiem jak się zabrać.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Współczynniki wielomianu
1) Nie - bo Ci trzeci stopień ,,wyparuje".
Oba w zasadzie podobnie - wstaw dowolne wielomiany trzeciego stopnia do danych zależności i ,,licz".
Oba w zasadzie podobnie - wstaw dowolne wielomiany trzeciego stopnia do danych zależności i ,,licz".
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
Jak mam wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-x+2}\)
To a) \(\displaystyle{ W(-x)=-x^3-2x^2+x+2}\)
b) \(\displaystyle{ W(-x)=-x^3+2x^2+x+2}\)
Która odpowiedź jest prawidłowa?
Moim zdaniem druga. Wtedy by było, że musi być warunek \(\displaystyle{ b=-b}\) i \(\displaystyle{ d=-d}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3+2x^2-x+2}\)
To a) \(\displaystyle{ W(-x)=-x^3-2x^2+x+2}\)
b) \(\displaystyle{ W(-x)=-x^3+2x^2+x+2}\)
Która odpowiedź jest prawidłowa?
Moim zdaniem druga. Wtedy by było, że musi być warunek \(\displaystyle{ b=-b}\) i \(\displaystyle{ d=-d}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Współczynniki wielomianu
Wielomian masz podany - ogólnie - w zadaniu - nie możesz rozpatrywać pojedynczego przypadku.
Z założenia (trzeci stopień) mamy \(\displaystyle{ a\neq 0}\).
I patrzymy kiedy zajdzie \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d+a(-x)^3+b(-x)^2+c(-x)+d=0}\)
Z założenia (trzeci stopień) mamy \(\displaystyle{ a\neq 0}\).
I patrzymy kiedy zajdzie \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d+a(-x)^3+b(-x)^2+c(-x)+d=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ 2x^2b+2d=0}\) To jest dziwne jakieś. Przecież tego się nie da rozwiązać. Bo \(\displaystyle{ x^2b+d=0}\) i mam równanie zależne od \(\displaystyle{ x}\), a w poleceniu jest dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Współczynniki wielomianu
No i kombinujesz jakie mają być współczynniki \(\displaystyle{ b}\) oraz \(\displaystyle{ d}\) aby to zawsze było zerowe (nie zapomnij o \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ c}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
Współczynniki \(\displaystyle{ a,c}\) mają być w obydwu wielomianach takie same (chodzi mi że \(\displaystyle{ a=a}\) i \(\displaystyle{ c=c}\)), przy czym \(\displaystyle{ a \neq 0}\).
Natomiast \(\displaystyle{ b,d}\) muszą być równe \(\displaystyle{ 0}\)
To dobrze jest?
Natomiast \(\displaystyle{ b,d}\) muszą być równe \(\displaystyle{ 0}\)
To dobrze jest?
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
no to \(\displaystyle{ a\neq0}\) \(\displaystyle{ c}\) dowolne, oraz \(\displaystyle{ b=d=0}\) ?
\(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ a \in R}\)
\(\displaystyle{ b=d=0}\)
\(\displaystyle{ a \in R \setminus \left\{ 0\right\}}\)
\(\displaystyle{ a \in R}\)
\(\displaystyle{ b=d=0}\)
Ostatnio zmieniony 19 lip 2012, o 21:29 przez stanley12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
Funkcja jest parzysta, gdy: \(\displaystyle{ f(x)=f(-x) \Leftrightarrow f(x)-f(-x) =0}\)Ponewor pisze:2. Każdą funkcję można przedstawić jako sumę funkcji parzystej i nieparzystej. Zrób to
Funkcja jest nieparzysta, gdy: \(\displaystyle{ f(-x)=-f(x) \Leftrightarrow f(-x)+f(x)=0}\)
\(\displaystyle{ f(x)-f(-x)+f(-x)+f(x)=2f(x)}\) bzdura bo \(\displaystyle{ 2sinx}\) nie jest f. parzystą.
Nie wiem gdzie w tym rozumowaniu jest błąd.
Piasek:
Wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ ax^3+cx=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Współczynniki wielomianu
2) Wielomiany to funkcje typu \(\displaystyle{ W(x)=a_n x^n+a_{n-1} x^{n-1}+...........+a_1 x +a_0}\); zatem o sinusie zapomnij.
Co do zadania.
Załóż, że jest trzeciego stopnia i wykaż nieprawdziwość równania \(\displaystyle{ W(x)=W(-x)}\).
Co do zadania.
Załóż, że jest trzeciego stopnia i wykaż nieprawdziwość równania \(\displaystyle{ W(x)=W(-x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 1 raz
Współczynniki wielomianu
Wiem że sinus nie jest,ale myslalem ze przeprowadzam warunek że każdą funkcje parzystą można w ten sposób przedstawić, ale nie doczytałem ze zmęczenia.
\(\displaystyle{ ax^3+cx=-ax^3-cx}\)
\(\displaystyle{ ax^3+cx\neq-ax^3-cx}\)
I tyle?
\(\displaystyle{ ax^3+cx=-ax^3-cx}\)
\(\displaystyle{ ax^3+cx\neq-ax^3-cx}\)
I tyle?