Przekształcenie funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: denatlu »

W wyniku jakiego przekształcenia (lub przekształceń) z wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^4+3x}\) można otrzymać wykres

\(\displaystyle{ g(x)=(x-5)^4+3(x-5)-5}\)

Jak to odczytać ze wzoru?
Awatar użytkownika
MarkoseK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 8 paź 2011, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: MarkoseK »

\(\displaystyle{ g(x)=f(x-5)-5}\)

Co trzeba zatem wykonać?
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: denatlu »

gdyby było tak \(\displaystyle{ g(x)=(x-5)^4+3(x-1)-5}\) to będzie ten sam wektor?
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: Igor V »

Pierwszy przykład powstaje w wyniku przesunięcia o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=[5,-5]}\)
W tym przykładzie co napisałeś poniżej z pewnością nie będzie to ten sam wektor (i w ogóle żaden)
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: denatlu »

To dobrze w takim razie, ze nie powstaje .

czyli, że to idzie jakoś tak:
\(\displaystyle{ g(x)=(x-5)[(x-5)^3+3]-5=(x-5)^4(1+ \frac{3}{(x-5)^3})-5}\) ? I stąd odczytać? Trochę słabo też.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: Igor V »

Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi z tym przykładem...
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Przekształcenie funkcji

Post autor: denatlu »

ale ja ślepy jestem, już wiem o co tu chodzi, Dzięki
ODPOWIEDZ