Rozłóż wielomian na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Witam.
Prosze o rozwiązanie i pokazanie jak rozkladać takie wielomiany (używając wzory skróconego mnożenia).
c) \(\displaystyle{ 3x ^{3}-2}\)
Prosze o rozwiązanie i pokazanie jak rozkladać takie wielomiany (używając wzory skróconego mnożenia).
c) \(\displaystyle{ 3x ^{3}-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
A przepraszam, nie zauważyłem, że w wykładniu jest trójka. W takim razie należy skorzystać z: \(\displaystyle{ a^3 - b^3 = (a-b)(a^2 + ab + b^2)}\). Możesz przepisać swój przykład jako: \(\displaystyle{ 3 \left( x^3 - \frac{2}{3} \right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Dalej nie wiem jak to zrobić.
Podstawiam ale wychodzą mi jakieś rzeczy z kosmosu. Moje rozwiązanie różni się od tego z książki.
Nie wiem zatrzymałem się.
Ktoś mógłby mi to zadanie rozwiązać ?
Podstawiam ale wychodzą mi jakieś rzeczy z kosmosu. Moje rozwiązanie różni się od tego z książki.
Nie wiem zatrzymałem się.
Ktoś mógłby mi to zadanie rozwiązać ?
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
\(\displaystyle{ 3x^3-2=\left( \sqrt[3]{3}x\right)^3-\left( \sqrt[3]{2} \right)^3=\left( \sqrt[3]{3}x- \sqrt[3]{2}\right) \left( \sqrt[3]{3^2}x^2 +\sqrt[3]{3}x \cdot \sqrt[3]{2} +\sqrt[3]{2^2}\right)}\)
I tyle
I tyle
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Popełniałem cały czas błąd próbując z \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) zrobić \(\displaystyle{ ( \sqrt[3]{3x} ) ^{3}}\).
Nauczyłem się, że \(\displaystyle{ (\sqrt[2]{x})^2 =x}\) i chciałem tutaj zrobić tak samo, więc pod pierwiastek dawałem całe \(\displaystyle{ 3x ^{3}}\) zamiast tylko \(\displaystyle{ 3x}\).
Ja pisałem ze jako \(\displaystyle{ a=\left( \sqrt[3]{3x ^{3} } \right)^3}\)
//Chociaż nadal nie rozumiem. wiskitki, jak Tobie zniknęła trzecia potęga po pierwszym równa się, pod pierwiastkiem tam gdzie 3x ?
Nauczyłem się, że \(\displaystyle{ (\sqrt[2]{x})^2 =x}\) i chciałem tutaj zrobić tak samo, więc pod pierwiastek dawałem całe \(\displaystyle{ 3x ^{3}}\) zamiast tylko \(\displaystyle{ 3x}\).
Ja pisałem ze jako \(\displaystyle{ a=\left( \sqrt[3]{3x ^{3} } \right)^3}\)
//Chociaż nadal nie rozumiem. wiskitki, jak Tobie zniknęła trzecia potęga po pierwszym równa się, pod pierwiastkiem tam gdzie 3x ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
(*) przy odpowiednim założeniu jest to prawdą.Snayk pisze:Popełniałem cały czas błąd próbując z \(\displaystyle{ 3x^{3}}\) zrobić \(\displaystyle{ ( \sqrt[3]{3x} ) ^{3}}\).
Nauczyłem się, że \(\displaystyle{ (\sqrt[2]{x})^2 =x}\)(*) i chciałem tutaj zrobić tak samo, więc pod pierwiastek dawałem całe \(\displaystyle{ 3x ^{3}}\) zamiast tylko \(\displaystyle{ 3x}\).
Ja pisałem ze jako \(\displaystyle{ a=\left( \sqrt[3]{3x ^{3} } \right)^3}\)(**)
(**) i miałeś ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Tak więc po podstawieniu wychodzi mi coś takiego
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(\sqrt[3]{3x^3})^3-(\sqrt[3]{2})^3=( \sqrt[3]{3x^3}- \sqrt[3]{2}) \cdot \left[ ( \sqrt[3]{3x ^{3} })^2+ \sqrt[3]{6x^3}+ \sqrt[3]{4} \right]}\)
Czyli zle
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(\sqrt[3]{3x^3})^3-(\sqrt[3]{2})^3=( \sqrt[3]{3x^3}- \sqrt[3]{2}) \cdot \left[ ( \sqrt[3]{3x ^{3} })^2+ \sqrt[3]{6x^3}+ \sqrt[3]{4} \right]}\)
Czyli zle
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Ale przeciez ja mam pod pierwiastkami cały czas te potęgi trzciego stopnia. Nie wiem jak sie ich pozbyc.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^3} \neq 3x}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^3} \neq 3x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 422
- Rejestracja: 13 cze 2012, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroc
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 64 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
Jak to mozliwe przeciez jak zniose pierwiastek z \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^3} = \sqrt[3]3x}\), to \(\displaystyle{ 3x^3 \neq 3x}\) ? ; /
//Chyba że tamto X jest juz ZA pierwiastkiem
//Chyba że tamto X jest juz ZA pierwiastkiem
Ostatnio zmieniony 24 cze 2012, o 23:02 przez Snayk, łącznie zmieniany 1 raz.
- AloneAngel
- Użytkownik
- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Rozłóż wielomian na czynniki.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^{3}} = \sqrt[3]{3 \cdot x^{3}} = x\sqrt[3]{3}}\)
A \(\displaystyle{ x\sqrt[3]{3}}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}x}\)
A więc ostatecznie: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^{3}} = \sqrt[3]{3}x}\)
Tak, ten \(\displaystyle{ x}\) jest już poza pierwiastkiem.
A \(\displaystyle{ x\sqrt[3]{3}}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}x}\)
A więc ostatecznie: \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3x^{3}} = \sqrt[3]{3}x}\)
Tak, ten \(\displaystyle{ x}\) jest już poza pierwiastkiem.