Rozwiąż równanie..
Rozwiąż równanie..
Witam,to są zadania do mojej poprawki nierozwiąże ich to moge się pożegnac ze szkołą;/
Pomóżcie mądrzy ludzie:)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+7}{2x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{7x}{x-3}}\)
linia w przerywanej kresce bo niewiem jak tu się dokładnie pisze zadania sorry jesli zdam poprawke to macie u mnie krate browca:)pzdr i czekam na rozwiązania.
P.S-Jesli możecie to wytłumaczcie mi pokrótce co i jak.thx
Temat i zapis poprawiłam.
Tak to miało wyglądać?
ariadna
Pomóżcie mądrzy ludzie:)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+7}{2x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{7x}{x-3}}\)
linia w przerywanej kresce bo niewiem jak tu się dokładnie pisze zadania sorry jesli zdam poprawke to macie u mnie krate browca:)pzdr i czekam na rozwiązania.
P.S-Jesli możecie to wytłumaczcie mi pokrótce co i jak.thx
Temat i zapis poprawiłam.
Tak to miało wyglądać?
ariadna
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, o 23:36 przez adamekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiąż równanie..
ale ja niewiem jak tu pisac inaczej kreske ułamkową ta linia przerywana to kreska ułamkowai tylko tyle,nie ma tam żadnych minusów.To są 3 zadania
[ Dodano: 27 Luty 2007, 23:38 ]
dziękuje za edit Adrainno słonko,a jak się robi taka linie??
[ Dodano: 27 Luty 2007, 23:38 ]
dziękuje za edit Adrainno słonko,a jak się robi taka linie??
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Rozwiąż równanie..
w pierwszym przenosisz 3 na lewo, sprowadzasz do wspólnego mianownika i przyrównujesz licznik do 0. Oczywiście wcześniej założenie, że 5x-1 jest różne od 0. Inne analogicznie.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Rozwiąż równanie..
Adamekk, spójrz w podgląd swego posta
1)
Dziedzina:
\(\displaystyle{ 5x-1 {0}}\)
\(\displaystyle{ x\neq{\frac{1}{5}}}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}+3=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}+\frac{3(5x-1)}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1+15x-3}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{21x-2}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ 21x-2=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{21}}\)
1)
Dziedzina:
\(\displaystyle{ 5x-1 {0}}\)
\(\displaystyle{ x\neq{\frac{1}{5}}}\)
Dalej:
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}+3=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1}{5x-1}+\frac{3(5x-1)}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{6x+1+15x-3}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{21x-2}{5x-1}=0}\)
\(\displaystyle{ 21x-2=0}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{21}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Rozwiąż równanie..
2)
\(\displaystyle{ x\neq\frac{1}{2}\\x+7=0\\x=-7\wedge\x\in R\setminus {\frac{1}{2}\}\\x=-7}\)
\(\displaystyle{ x\neq\frac{1}{2}\\x+7=0\\x=-7\wedge\x\in R\setminus {\frac{1}{2}\}\\x=-7}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2007, o 23:51 przez mat1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiąż równanie..
a jesli mogłabys mi wyjasnic pod jakie wzory co podstawiam,i napisac te wzory,sympatyczna Adrianno:)
[ Dodano: 27 Luty 2007, 23:49 ]
aha i mała prosba do was napiszcie mi to w najprostszy sposób ,najłatwiejszy do zrozumienia ze szczegółami:)thx
[ Dodano: 27 Luty 2007, 23:49 ]
aha i mała prosba do was napiszcie mi to w najprostszy sposób ,najłatwiejszy do zrozumienia ze szczegółami:)thx
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Rozwiąż równanie..
adamekk, tutaj nie ma żadnych wzorów za bardzo
po prostu doprowadzasz do postaci jednego ułamka, robisz założenia i przyrónujesz licznik do 0. Potem sprawdzasz czy wynik znajduje się w dziedzinie, jeśli nie to go wykluczasz.
po prostu doprowadzasz do postaci jednego ułamka, robisz założenia i przyrónujesz licznik do 0. Potem sprawdzasz czy wynik znajduje się w dziedzinie, jeśli nie to go wykluczasz.
Rozwiąż równanie..
a trzecie c)z 7X możecie tez rozwiązac,tak w ogle to prosiłbym o wytłumaczeni dokładne w poniedziałek mam poprawke ,prosze...