Wyznacz współczynniki wielomianu
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^4+ax^3+bx^2-24x+9}\) jest kwadratem wielomianu \(\displaystyle{ P(x)=x^2+cx+d}\). Oblicz \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\).
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
No to może wrzuć ten wielomian P i daj tam kwadrat do całości, a po drugiej stronie ten W no i równa się między nimi.
tak na dobry początek...
tak na dobry początek...
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 7 maja 2012, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LJA
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 22 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
Podnieś wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2+cx+d}\)do kwadrtatu. Skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ \left( a+b+c \right)^2 = a^2+b^2+ c^2 +2ab+ 2bc+ 2ac}\)
Skorzystaj z własności wielomianów równych. Równe wielomiany mają jednakowe społczynniki przy jednakowych potęgach.
\(\displaystyle{ \left( a+b+c \right)^2 = a^2+b^2+ c^2 +2ab+ 2bc+ 2ac}\)
Skorzystaj z własności wielomianów równych. Równe wielomiany mają jednakowe społczynniki przy jednakowych potęgach.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 7 sty 2012, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz współczynniki wielomianu
\(\displaystyle{ P(x)=x^{4}+c ^{2}x^{2}+d^{2}+2cx^{3}+2dx^{2}+2cdx}\)
i jak podstawisz to wychodzi koniunkcja taka:
\(\displaystyle{ a=2c
b=c^{2}+2d
-24=2cd
d=3}\)
i z tego wychodzi:
\(\displaystyle{ a=-8
b=22
c=-4
d=3}\)-- 21 cze 2012, o 15:51 --Mój pierwszy wpis z tym Latexem, mam nadzieję, ze pomogłem
i jak podstawisz to wychodzi koniunkcja taka:
\(\displaystyle{ a=2c
b=c^{2}+2d
-24=2cd
d=3}\)
i z tego wychodzi:
\(\displaystyle{ a=-8
b=22
c=-4
d=3}\)-- 21 cze 2012, o 15:51 --Mój pierwszy wpis z tym Latexem, mam nadzieję, ze pomogłem